Ce nu mi-a zis nimeni ca o sa se intample dupa ce devin mama
Am cam neglijat capitolul Babybook din activitatea mea de blogger, insa astazi ma revansez si scriu un articol unde o sa scriu tot ce am adunat intr-un an de zile . Mihai a fost un profesor excelent, a implinit un an si acum ma scoate la tabla sa vada daca pot sa iau examenul sau nu dupa primul an de studiu.Inainte de a ramane insarcinata am studiat in toate sursele tot felul de lucruri despre sarcina , despre bebe etc, mergeam si la Baby Expo si prin raioanele de bebe de prin magazine. Dupa ce am ramas insarcinata, am mers la un curs adevarat de puericultura si educatie prenatala tinut de Ramona Rosu, curs serios, de cateva sedinte de 2 ore pe saptamana, cu notite, cu simulari de diverse lucruri etc. Am citit din Osho, m-am documentat, am intrebat. Si tot nu am stiut lucrurile de baza de dupa momentul T0 adica....aparitia lui Mihai. Sau am crezut ca le stiu.
Tot ce nu am stiut, dar stiu acum o sa enumar aici mai jos, fara o ordine anume pentru ca si eu mi-as fi dorit sa am ceva de genul asta sa citesc. Ma gandesc ca si daca pentru o singura mama va fi de ajutor ce scriu e aici trebuie sa adun tot si sa spun mai departe. Numerotez ideile sa imi fie si mai usor si sa puteti comenta si voi, chiar va rog, sa adunam cat mai multe lucruri ce pot ajuta macar o singura data pe cineva.
1. Oricat de pregatita e baza de acasa, dupa nastere vei avea nevoie de un ajutor concret , de inca doua maini si un cap limpede. Ideal este ca tatal copilului sa poata sta cu tine si cu bebe macar o saptamana. Pe langa el, e bine sa te asiguri de inca o persoana de incredere la care poti apela si cu care ai discutat inainte detaliile in parte, persoana pe care sa o suporti si sa te accepte asa cum esti, sa te gandesti ca poate va trebui sa te ajute sa te speli, sa mergi la toaleta sau sa iti sterilizeze un biberon sau orice altceva si stie sa faca asta. Ideal e sa fie cineva din familie sau dintre prietenii adevarati, daca nu, cineva cu care sa stabilesti clar si renumerarea, sa nu existe confuzii, nu ai nevoie de asa ceva cand alaptezi un copil sau cand stai cu bebe in primele zile acasa.
2. indiferent de situatia materiala, asigura-ti niste bani pusi deoparte in numerar undeva in casa pentru primele zile cand pot interveni diverse, poate e nevoie sa schimbi formula de lapte a copilului, poate tu vrei sa mananci ceva anume, ai nevoie sa chemi un medic acasa, sa iei alte scutece pentru ca cele deja luate nu sunt bune etc.
3. dupa nastere, oricat de bine a decurs ea si indiferent cum a fost, exista acea perioada de convalescenta in care oricat de puternica esti tu ca femeie , nu vei putea nici sa ridici un cos de rufe, nici sa dai cu aspiratorul, nici sa iti faci singura de mancare - discuta si asta dinainte cu cine te va ajuta pe perioada asta care poate fi de 4-5 zile sau o luna...nici asta nu ai de unde sa stii.
4. dupa ce nasti e nevoie si de un regim alimentar atent, eu am avut stari de greata si indispozitie digestiva cam 2 luni dupa nastere, nici in primele 3 luni de sarcina nu am fost asa. Ce inseamna asta , mancare simpla, cat mai neprelucrata , neprajita, eu nu suportam mirosul de prajit deloc. Insa asta inseamna cineva care sa curete cartofi, morcovi in locul tau, sa iti taie paine etc...vor fi zile cand daca mai ales alaptezi si taiatul unei felii de paine va fi un efort, mai ales daca ai fi singura acasa, doar tu cu bebe. In plus, tinand cont ca in burta ta totul se rearanjeaza, poti avea crampe, sa te constipi, sa ai cate o indigestie, sa te trezesti cu diverse senzatii si efecte.Sa ai in casa ceai de sunatoare, supozitoare cu glicerina, remedii homeopate daca ai idee despre ele, pentru ca daca alaptezi...nu ai voie sa iei nimic.
5. la capitolul alaptat trebuie doar sa ai rabdare si sa faci chestia asta singura, bazeaza-te pe instinctul tau, corpul tau iti spune tot. Ia-ti protectii de silicon daca simti nevoia, foloseste pompa daca simti nevoia, imbraca-te cum te simti bine, nu pentru musafiri. Daca ai doua tricouri preferate, dar sunt lalai si arata naspa sa apari asa cu ele, cu alea imbraca-te, nu conteaza cine te vede si cum, copilul tau are nevoie de o mama relaxata care sa ii dea papa. Nu exista reguli si aici m-am lamurit in tot ce am vazut pana acum si la mine si la alte mamici. Spala-te insa des, evita cu orice pret deodorantele, desi in perioada cat alaptezi cam transpiri, foloseste ulei de migdale pentru sani, e bun si pentru bebe sa il dai din cap pana in picioare, crema Garmastan pentru mameloane, apa termala e buna, verifica-ti sanii zilnic sa nu ai vreun loc unde sa te doara si sa nu iti dai seama. Se mai intampla sa se adune lapte , te mulgi incet cu mana daca poti sau cu pompa daca iti place, dar nu lasa sa se adune si sa devina dureros acel loc...asta daca esti intre mesele lui bebe.
6. mai lasa-l pe bebe si singur cand doarme si profita sa dormi si tu...da, e aproape imposibil, stai macar intinsa, citeste ceva, da-te cu crema pe maini, fa ce vrei, dar STAI pe loc.
7. in primele saptamani crede-ma ca nu ai nevoie de musafiri si vizite "amabile". Cine va intelege, foarte bine, cine nu.... inseamna ca nu e tocmai un prieten adevarat. La fel discuta cu cei care iti sunt prieteni apropiati foarte direct asupra cadourilor pe care oricum ei le vor aduce celui mic. Nu ai nevoie sa te trezesti cu 20 de hainute pe care oricum nu va ajunge sa le poarte, mai bine sa iti aduca niste banuti intr-un plic, orice suma e buna, si iti vor prinde bine cand va trebui sa reinnoiesti garderoba lui bebe, sa iei alt lapte, sa iei biberon nou , sa iei jucarii, sa iei cosmetice pentru bebe etc. La fel cine stramba din nas, inseamna ca nu e decat un ipocrit care vine sa iti aduca un cadou sa nu spuna ca nu a fost si el acolo.
8. accepta-te asa cum esti, desi primele zile dupa nastere e greu, in burta ai diverse senzatii si iti mai si atarna, pe fata ba iti ies cosuri sau daca nu, ai senzatia ca te mananca ceva, ai vrea sa te si depilezi, sa iti faci si manichiura....un pic de rabdare, bebe vrea doar o mama linistita si atat. Dupa cateva saptamani o sa ai timp si de tine mai mult.
9. evita persoanele negative si care tot timpul au cate o amintire naspa legata de sarcina, bebe etc si care iti vorbesc cum se deoache bebe, ca daca regurgiteaza e vai si amar si etc etc, adica fabule de astea de "om invatat". Asculta-ti instinctul si pe un pediatru bun, adica cu care sa poti comunica si care sa iti explice cu rabdare si pe limba ta ce e cu bebe, daca e cazul.
10. du-te la medic dupa cele 6 saptamani de lauzie, ideal la acelasi ginecolog cu care ai nascut si cere-i in detaliu date asupra starii tale de sanatate. Nu accepta usor o reteta sau un diagnostic pus asa la prima vedere si devenit cliseu, cere detalii asupra ta, cum e colul, daca s-au inchis bine lucrurile in zona genitala, spune-i orice disconfort mai resimti.
Voi mai continua articolul, pun acum ce am scris zilele acestea si astept completari si de la alte mamici sau intrebari.
4 comments
Write commentspe langa mintea limpede si perechea de maini sugerata inca o pereche de maini ar fi binevenite :)
Replysa fi sanatoasa si e nedescris sa dai viata unei fiinte ce creste in tine!!
Replymultumesc pentru comentarii si sper sa va fie de folos ce am scris
ReplySalutare! 2 ani mai tarziu, dar eu acum am gasit articolul. Cand am nascut am avut-o pe mama langa mine, si pe tatal copilului. Din prima zi dupa nastere as fi vrut insa sa fie doar el langa mine. Sa fim doar noi 3. Si el poate sa spele biberoane, sa dea cu aspiratorul...etc, chiar daca nu face lucrurile acesta toata viata...dar 2-3 saptamani, o luna. Atat as recomanda diferit proaspetelor si viitoarelor mamici.
ReplyImi place cum spui: bebe vrea doar o mama linistita!