Workaholismul duce la celulita si accentueaza ridurile

13:21:00 0 Comments A+ a-

Voi incepe aceasta discutie de la definirea simpla a workaholismului .
Workaholism = dependenta de munca.
Ii spunem workaholism pentru ca suna mai bine in engleza. Ca orice dependenta, inseamna ca e  un fel de boala cu diverse efecte, in functie de intensitatea ei. Cauzele sunt foarte multe, mai bine cautati articole scrise de psihologi pe tema asta, sunt o gramada.
Eu am trecut prin asta, m-am vindecat si acum as vrea sa povestesc un pic, cine stie, poate va fi cuiva de ajutor ce spun eu aici. Eu am avut noroc sa reactioneze corpul in asa fel incat sa ma trezesc si sa am langa mine pe iubirea vietii mele, pe fratele meu si pe cativa oameni deosebiti care mi-au dat ajutor concret. Si firesc, Dumnezeu mi-a dat semne multiple de alarma pe care in final le-am ascultat . Dupa ce a trecut ceva vreme si apele s-au linistit, pot sa scriu despre asta.

Se manifesta in felul urmator:
-         simti nevoia permanenta sa muncesti, sa stai peste program si sa faci lucruri care se fac in 2-3 zile de munca intr-o singura zi;
-         simti tensiune in corp cand esti acasa si incerci sa te relaxezi, insa simti tensiune si la birou sau la locul de munca simtind tot timpul ca esti vinovat ca nu poti face mai mult;
-         faci o intrecere intre tine si oricine altcineva din companie sau chiar cu tine insuti/ insati, daca colegul X poate sa faca asta, trebuie sa poti si tu. Daca seful iti pune un dead-line peste 2 zile, tu promiti o zi si te tii de asta.
-         La serviciu sau la birou nu suporti pauza de masa, practic nu ti-ai mai luat pauza de masa de cel putin o luna. Mananci langa calculator, nici nu prea iti dai seama ce mananci si bei cel putin o cafea sau o bautura carbogazoasa pe zi. La toaleta mergi cand chiar simti ca faci pe tine si te simti vinovat ca nu poti munci si acolo, daca ai mobil sau blackberry clar il iei dupa tine in caz ca te suna seful sau un coleg sa te intrebe ceva...si chiar raspunzi acestor apeluri.
-         Concediul......ti se pare o mare dovada de dezertare, oricum daca ai posibilitatea, tii legatura permanent cu cei de la munca, tii telefonul la capul patului, pe plaja , oriunde.
-         Nu refuzi nici un nou proiect, chiar daca asta inseamna ca vei lucra si noaptea si acasa. Sambata si duminica daca mai poti munci ceva, te simti foarte implinit.
-         Te plangi la toata lumea cat de mult muncesti si ce sefi solicitanti ai, tot timpul spui sau iti spui „Trebuie sa fac aia, trebuie sa fac cealalta, vai, toata lumea e cu ochii pe mine, trebuie sa performez la cel mai inalt nivel”.
-         Lecturile tale sunt tot de specialitate, inclusiv daca stai pe net acasa duminica. Lectura de placere faci rar, cumperi carti, insa ele se acumuleaza undeva in casa.
-         Incerci sa ajungi la sala, la salon sau sa te ocupi de tine acasa, insa tot timpul ai un motiv sa nu faci asta „a trebuit sa fac prezentarea x”, „ am avut sedinta pana la miezul noptii”, „ am fost atat de obosit dupa delegatie incat nu am mai putut ajunge la sala”. Nici la medic nu ajungi, desi iti propui in fiecare luna pentru ca te cam doare capul si uneori stomacul. Oricum ai tot timpul la indemana nurofen, aspirina, triferment, ceai anti –stress, orice ce iti poate lua durerea de ceva. Daca esti femeie, ai dereglari hormonale si le resimti in diverse feluri....insa ce conteaza, daca poti munci, e ok oricum.
-         Nici o crema de fata nu mai are efect, fondul de ten este obligatoriu, iar celulita sta incapatanata la locul ei desi ai slabit vreo 3 kg in ultima saptamana. Si atunci cheltui si mai mult, ai la baie deja 4 creme antirid, una pentru cosuri, 2 creme anticelulita, insa cam greu iti aduci aminte de ele si oricum cand le folosesti esti cu cronometru in mana. Ai vreo 3 tuburi de vitamine pe care le iei si critici firmele producatoare ca fac vitamine fara efect...iei 3-4 pe zi si tot obosit te simti.
-         Ii privesti pe cei care au viata personala cu superioritate si dispret : „ vai saracii, ei se duc in parc si pierd vremea sau stau acasa in week-end si nu fac nimic, ba mai au tupeu cand se termina programul chiar sa plece acasa”.
-         Singurii prieteni pe care ii ai, au legatura cu munca, daca prin absurd ai lesina in casa, nu ar veni nici unul dintre ei sa stea cu tine cateva ore. Mai poti avea norocul sa ai deja familie, sot, copii etc si ei de obicei se programeaza pe agenda sa te vada. Pana si mezinul familiei stie ca nu trebuie sa te deranjeze cand ajungi acasa de la munca.

Cam asta pentru moment, voi continua pe tema aceasta si in functie de comentariile si intrebarile cititorilor mei.