Influencerii de parenting smiorcaiti

17:02:00 0 Comments A+ a-

 



Am un anunt mare de facut: de mii si mii de ani, de cand omul traieste si se inmulteste, a fi mama nu e ceva simplu. Nu a zis nimeni asta niciodata. Nici in cazul celorlalte vietuitoare nu e diferit. Mama lupoaica isi fata puii si cateva zile nu iese din barlog, pisicile dupa ce fata, stau ore in sir langa pui si se hranesc cu resturile placentei. Am vazut cazul unor pasari de desert care, nevoite sa migreze, renunta la puii mai slabi ca sa ii poate duce pe cei puternici unde trebuie, se simte in despartirea de puiul aproape lesinta durerea aceea carnala a mamei, insa si puiul ramas in urma si care moare, serveste de hrana puilor altor animale. Viata nu e mereu dreapta, e un circuit.

Aud mereu replici de genul ca bunicile noastre nasteau pe camp si isi vedeau mai departe de treaba. Nu e chiar asa, bunicile noastre pierdeau sarcini, nasteau copii morti, intr-o vreme cand viata era mult mai grea pentru femei decat este acum. Nu aveau acces la informatie, la medici, la contraceptie. Faceau copiii unii dupa altii, unii ok, altii cu probleme, altii mureau de diverse boli pentru care inca nu era accesibil tratamentul.

Am avut ocazia sa cunosc pe cineva ce a lucrat in maternitati in perioada comunismului si situatia nu era deloc roz. 

Astazi avem bafta sa putem accesa servicii medicale decente, insa ce se intampla dupa nastere, tine de noi.

Vad atata lamentare la influencerii de parenting in ziua de astazi. Pana si Printesa poposita pe plaiuri olandeze nu mai conteneste ba sa se planga cat de grea e viata acolo, ba ce buna e, ba ce dor ii e de Romania, ba ce naspa e in Romania. Apoi alte influencerite care se lamenteaza cat e de greu cu alesul scutecelor, cum sa desfaci atatea pachete de PR cand bebelusii nu stau cuminti ca in reclamele la laptele praf si cat de obosite sunt ele. Apoi toate acele grupuri de parenting de care m-am ferit mereu. Am rezistat 3 luni intr-un asemenea grup acum vreo 10 ani, dupa care am iesit speriata si socata de nivelul discutiilor.

A fi mama astazi pare mai greu pentru ca in raport cu tot ce facem, copilul nu se poate programa. Nu ai cum sa iti programezi un concediu si copilul sa nu raceasca in acele zile. Eu inca nu inteleg imaturitatea celor ce isi cara copii de cateva luni prin avioane, trenuri si masini ca sa filmeze faimoasele vloguri de calatorie de unde ne povestesc cat de bine a fost pentru copil, dar la o luna dupa, se plang de raceli, indigestii si eruptii pe pielea celor mici.  Am auzit o ineptie recent, o mama influencerita care explica ca ea calatoreste cu cel mic de doua luni in zone de lux ca cel mic sa simta mirosul luxului de mic si asta sa ii influenteze ADN-ul si sa devina si el bogat. Nu stiam daca sa rad sau daca sa raman perplexa.

Una peste alta, influenceritele de parenting au timp sa se lamenteze pe Instagram de cat de grea de viata de mama, desi au bona, un nivel de viata peste medie, stau intr-o casa cu nivel de confort ridicat. Deja lamentarea e un fel de pastila de marketing oferita comunitatii ca sa se creeze un fel de falsa unitate. E la moda sa pui stories cu tine un pic bocita, ciufulita si cu smiorcaieli ca dupa o vacanta in Dubai ai venit cu bebe acasa si vai, a racit tare si nu stii de ce. Probabil daca s-ar documenta un pic sa afle ce impact are un zbor de cateva ore asupra unui bebelus de cateva luni in acel aer recirculat si cu incarcatura mare de agenti patogeni, s-ar lamuri. 

Una peste alta, de peste mii de ani a fi mama nu e usor, nu e ceva pentru toate, iar smiorcaiala nu mai e astazi o solutie cand este atata informatie si cand avem atatea lucruri ce usureaza viata unei tinere mama, incepand doar de la scutecele de unica folosinta.