Copiii expusi in Social Media

17:46:00 0 Comments A+ a-


 

Copiii expusi in Social Media mi se par sacrificati pentru orgoliul parintilor. Da, inteleg aparitia acelor copii geniali care devin artisti, actori, dansatori de la varsta mai mica, insa cand tu ca parinte incepi a aranjezi copilul in cadru pentru pozele de Instagram, mi se pare ca e deja oribil, nu penibil.

Pentru influenceri inteleg acele momente o data sau de doua ori pe an cand ai un super moment pe care il imortalizezi intr-o fotografie, unde apare si copilul tau si doresti sa transmiti bucuria aia peste tot. O data pe an sau maxim de doua ori, intr-un context noncomercial, hai sa zicem ca e ok.

Dar cand copilul tau devine de fapt element de decor in ,,reclama" ta la detergent, jucarii, haine de copii si dulceata, cred ca intram deja intr-o zona de ilegalitate.

In cateva tari occidentale deja este interzisa expunerea minorilor in acest gen de postari. La noi penibilul atinge cote marete.

Va si vedete cum isi expun copiii alaturi de pachete de scutece, saci de detergenti sau chiar medicamente pentru copii ceea ce mi se pare chiar grotesc.

Cred ca maximum de grotesc am putut vedea la familia influencerului Mariciu care deja pare ca exploateaza acel copil, prezent in toate vlogurile si postarile posibile, unboxinguri de tot felul de lucruri primite care nu stiu cand ajung sa fie folosite si daca dau un semnal de bine comunitatii de parinti care consuma clipurile lor. Am vazut intamplator si ceva postari de ale Andrei, nu credeam ca si ea e in stare sa isi expuna si copiii doar de dragul reclamelor, dar incepe sa nu ma mai mire nimic.

Apoi tot felul de alte vedete care din punctul meu de vedere isi intoxica copiii cu aceste jocuri de Instagram, hai stai la poza, stai sa te pozez, tine produsul in mana, hai razi la mama! Pe bune, cum poti face asta? Am vazut ca deja unii au acele gesturi care copiaza maimutareala mamei sau a tatalui in fata camerei, doar sa iasa poza buna de Instagram.

Sigur ca in realitatea de azi un copil trebuie sa stie ca exista Internet, Social Media, sa foloseasca, sa fie ghidat la inceput de parinte. Fireste ca si ei fac micile lor boroboate, insa a face tu ca adult premeditat o campanie in care sa te folosesti de prezenta copiilor in toata expunerea, mi se pare o exploatare nedreapta.


Stau si ma gandesc cum se vor simti acei copii, cum este deturnata personalitatea lor intr-un mod toxic. Practic Social Media va deveni pentru ei un mod de simulare, vor fi obisnuiti cu aceasta viata dubla si cu ,,a da bine pe Instagram". 

Poze: pexels