De ce las bacsis si de ce nu las bacsis

16:14:00 0 Comments A+ a-

 


Termenul acesta de bacsis sau ,,tip" a ajuns sa fie foarte popular si un pic cu presiune. Nu dai bacsis, esti scartar. Dai, dar de ce ai dat doar atat? Sau de ce ai dat? Cum adica doar 3 lei? Sau aaa, ai dat 20-30 de lei, pai inseamna ca ai de unde.

Pentru ca in ultima vreme fac multe comenzi online si este contextul acesta de a folosi diverse servicii unde simti nevoia sau nu sa dai bacsis, eu am niste reguli in a da bacsis sau a nu da bacsis:

- folosesc des Uber, Bolt, adica am facut un calcul matematic si pentru cate drumuri am, e mai rentabil sa folosesc aceste servicii decat sa mai cumparam o masina in familie. Doua masini mi se pare ca sunt necesare daca chiar fiecare adult are multe drumuri separat. Ca atare, la Uber si la Bolt, adaug tip la plata daca masina in care am circulat a fost impecabila - nu musai curatenie, ca in Bucuresti nu poti tine masina tipla, dar ma refer la conditia tehnica si curatenia de bun simt, daca soferul a fost politicos si chiar a respectat toate lucrurile acelea de bun simt sau daca conversatia chiar a fost smart, in afara de mizeriile actuale legate de politica sau despre epidemia vietii despre care toti avem pareri. Am dat de asemenea bacsis cand am solicitat sa fiu asteptata cateva minute, desi acele minute se taxeaza, dar am considerat ca omul acela a facut un efort in plus. 

- dau tip la Glovo sau alte aplicatii unde comand mancare, cand omul care vine cu pachetul chiar spune ,,buna ziua" si ,,multumesc" si cu ochii si cand vad atentia aceea la detalii. Pun dinainte tip cand distanta e usor mai mare, toata vara am facut asta la toate comenzile, pentru ca a circula in aerul canicular nu e usor.

- dau bacsis anumitor curieri care imi aduc un colet ceva mai greu, care deja mi-au cam invatat orarul si stiu cand sa vina ca sa ma gaseasca sigur acasa.

- dau bacsis in cafenelele unde sunt tratata cu respect, unde nu isi da nimeni ochii peste cap cand spun ca nu vreau frisca la ciocolata calda sau cand intreb daca la ciocolata calda se poate folosi lapte vegetal.

Nu dau bacsis celor care ma trateaza de parca trebuie sa le spun ,,vai, dar ce favoare mi-ati facut ca..." sau genului de sofer care imi explica cat de greu e sa conduci cu aer conditionat cand in august la 10 dimineata erau deja 32 de grade Celsius. Mi s-a intamplat doar o data, dar a fost horror.

Nu dau bacsis soferilor de Uber sau Bolt care mi-au vorbit la per tu de cand am intrat in masina si pana am iesit. Imi place sa fim prietenosi, dar cand e vorba de servicii de acest gen, incepe cu dumneavoastra, chiar daca pasagerul pare ca poate sa iti fie chiar nepot.

Am dat bacsis foarte mic sau deloc coafezelor care au incercat din rasputeri sa ma convinga ca musai trebuie sa ma tunda nu stiu cum sau sa ma coafeze in nu stiu ce stil cerut de moda sau care s-au laudat jumatate de ora ce cliente smechere au ele, care vin si la 2 zile sa se coafeze la ele. Ca asa ,, se respecta o doamna, ca acasa nu ai cum sa te faci". 

In vara, pe caldurile acelea infernale, cand stiam ca imi sosesc colete in acea zi, puneam la frigider sticle de 0,5 de apa plata si le ofeream curierilor, pentru ca stiu ce inseamna sa alergi cu masina ca disperatul si sa ti se incalzeasca apa in masina de atatea stationari. Unii oameni au ramas cu un mare zambet pe fata si mi-au spus ca la fix a picat apa aceea.

Am stat si m-am gandit ca in peste 20 de ani de cand muncesc, eu nu am primit vreun tip sau atentie niciodata. Doar pe scurta perioada cand am facut makeup am primit de cateva ori ceva bani in plus,  pentru ca unele cliente au vrut mai mult decat era normal sau am fost nevoita sa demachiez un sfert de ora un eyeliner intepenit pe pleoapa de cu o zi inainte.... Asa ca atunci cand dau asa ceva, am criteriile mele.