La Mama la 20 de ani
Va mai amintiti cat de greu se obtinea o rezervare in primul restaurant La Mama? Ei bine, au trecut 20 de ani de atunci si in perioada asta s-au intamplat multe. Ei au crescut ca si numar de restaurante, unii dintre clienti am si imbatranit, dar important este ca ei au o poveste lunga si frumoasa.
* * *
Cel mai longeviv lanț de restaurante din București, La Mama, împlinește azi 20 de ani de activitate într-o industrie aflată într-o criză fără precedent în ultimii 10 ani. Afacerea de succes a proprietarului Cătălin Mahu a început în februarie 1999, când a fost deschisă prima locație, ajungând astăzi la șase restaurante al căror prag l-au trecut aproape 15 milioane de clienți. Rețeta succesului a pornit de la dorința antreprenorului de a mânca bine și pe săturate, ca la mama acasă, într-o atmosferă primitoare. Afacerea urmează să se extindă și prin alte locații în țară și chiar în afara granițelor.
De-a lungul celor 20 de ani de activitate, una dintre principalele provocări a fost lipsa forÈ›ei de muncă. De altfel, potrivit patronatelor din industrie, deficitul forÈ›ei de muncă din Horeca se ridică astăzi la minimum 100.000 de angajaÈ›i. ,,ÃŽn ultimii 10 ani, în care noi am operat două restaurante pe litoral, am reuÈ™it să angajăm într-un sezon întreg maximum 10 oameni. De aceea, la fiecare început de vară am plecat din BucureÈ™ti cu o echipă formată din cei 100 de oameni de care era nevoie ca să acoperim buna desfășurare a întregii activități. NereuÈ™ind să angajăm în ritmul în care ne era nouă necesar, am realizat că o soluÈ›ie mai bună ar fi să renunțăm la cele două restaurante care cumulau o cifră de afaceri de 700.000 de euro. Știam că fără o echipă constantă vom avea variaÈ›ii ale produselor È™i serviciilor, iar clientul ne va sancÈ›iona”, a declarat Cătălin Mahu, proprietarul lanÈ›ului de restaurante La Mama.
Lecții și planuri de business după 20 de ani
După 20 de ani de activitate, Cătălin Mahu apreciază că resursa umană rămâne una dintre cele mai importante provocări din domeniu, urmată de construirea cu onestitate, muncă și profesionalism a unui brand durabil în timp, cu valori solide și de neconfundat.
,,Cred că ceea ce am învățat în cei 20 de ani de activitate în această piață este că fără oameni de bună calitate, loiali È™i care să vrea să construiască împreună cu tine, nu poÈ›i să reuÈ™eÈ™ti. Este o piață dură, în care să crezi că tu poÈ›i să le faci singur pe toate È™i că numai tu È™tii ce e bine este greÈ™it. Au fost 20 de ani de provocări, cu suiÈ™uri È™i coborâșuri. Dintre aceÈ™tia, 2008 a fost anul cu cele mai mari încasări È™i a fost o dezvoltare nebună în care nu era atât de important doar să faci profit, ci să reinvesteÈ™ti prin deschiderea unor noi locaÈ›ii. Din nefericire, criza care a venit începând cu 2009 a doborât tot felul de aÈ™teptări de genul ăsta, uÈ™or-uÈ™or a trebuit să închidem patru unități È™i asta a făcut ca cifra noastră de afaceri să se ducă chiar sub jumătatea anului 2008,” a declarat proprietarul.
Planurile de viitor cuprind extinderea afacerii și în alte zone ale țării, în București fiind din ce în ce mai greu de găsit spații comerciale adecvate.
“Acum, aÈ™a cum se vede în grafic (n.r. ataÈ™at grafic evoluÈ›ie cifră de afaceri), suntem din nou pe creÈ™tere, am decis să mergem mai departe, să deschidem noi restaurante, să nu ne mai împrăștiem în “n” branduri pe toate palierele structurii Horeca È™i să rămânem focusaÈ›i pe restaurante. Mai mult, în viitorul nu foarte îndepărtat, intenÈ›ionez să ieÈ™im cu acest brand de restaurante È™i în restul țării, È™i, Dumnezeu să ne ajute, poate la un moment dat mai mult de atât”, a conchis Cătălin Mahu.
Mahu lansează și prima carte antreprenorială din Horeca
Cu aceeași ocazie, Cătălin Mahu lansează, în calitate de autor, cartea Povestea de la colțul mesei, volum ce reprezintă o colecție de memorii antreprenoriale semnate de fondatorul primei rețele de restaurante cu capital românesc. Lanțul La Mama, ce operează în prezent 6 restaurante, a înregistrat în 2018 o cifră de afaceri de peste 4,4 milioane de euro și numără 230 de angajați, din care 74 au o vechime de la 5 până la 20 de ani în cadrul companiei. La Mama s-a impus pe piața românească prin tradiție, autenticitate, o bucătărie citadină reinterpretată și inovație, fiind prima companie din România care a implementat sistemul de carduri de loialitate electronice, iar din 2007 dispune de serviciul home delivery.
Aniversarea celor 20 de ani de la deschiderea primului restaurant La Mama este sărbătorită cu un Top 20 de preparate care au făcut istorie. Ciorbele de toate felurile se află în topul celor mai comandate specialități românești, iar bilanțul aniversar al lanțului de restaurante o confirmă: 3.277.800 de porții de ciorbe au fost consumate de aproape 15.000.000 de clienți. Topul este urmat la mare distanță de 2.207.800 de porții de mâncare gătită ca la mama acasă comandate și 460.000 de papanași cu brânză, smântână și dulceață.
Începând din luna martie, în fiecare zi de 27 a lunii, clienții vor beneficia de 20% reducere la câte două din produsele selectate în acest clasament.
Sursa: comunicat de presa