Catre Ministerul Invatamantului

15:19:00 0 Comments A+ a-


Incep scrisoarea aceasta aici fiind convinsa ca daca as trimite-o inchisa intr-un plic sau intr-un dosar cu sina, ar sta mult prin vreo registratura prafuita sau ar servi de suport de coji de seminte.

Voi cei care va ocupati acum de sistemul de invatamant in Romania cred ca ar trebui sa stiti niste lucruri. Ce masuri veti lua, nu va dau eu idei, ca nu sunt platita pentru asta, insa din taxele pe care le platesc eu catre stat sunteti platiti voi.

1. Manualele scolare. Ati deschis vreodata o carte pentru un copil de clasa I? Pe aceeasi pagina, in manualul de comunicare, stau ingramadite texte, poze, jocuri chipurile, lucruri care pur si simplu sunt greu de urmarit cu ochii, daramite de retinut. Mai tineti minte paginile acelea de Abecedar cu Ana are mere??? Inca si azi la 42 de ani le retin pentru ca erau simple, clare, la obiect, adica serveau copilului de ghid de invatare a scrisului. Daca cel mic vrea sa fie creativ si sa deseneze, are alta materie pentru asta, nu cartea de comunicare. Cartea asta de comunicare, de scriere, de limba romana ce o fi trebuie sa il invete sa scrie. Atat.

2. Toaletele din scolile de Stat. Nu vorbim de invatamantul privat. Cineva din conducerea Ministerului Invatamantului a fost vreodata in vreo toaleta de scoala generala de cartier? Nu in vizitele de lucru, ci asa incognito. Nu exista sapun, nu exista hartie igienica, se spala cel mult de doua ori pe zi pentru ca nu exista personal.Nu mai zic ca o usa de toaleta sta inchisa, alta nu exista, un wc sta sa cada. Va invit sa incercati aceasta experienta.

3. Curatenia intr-un spatiu plin de copii pare uneori o provocare uriasa. Mai ales cand ai doar doua femei de serviciu intr-o scoala cu 2-3 nivele. Mai ales cand detergentii vin cu taraita, cand cu acelasi mop se spala si pe holuri si in clasa. Nu mai zic ca sunt clase unde mesele nu se sterg niciodata. Si ma bucur ca nu se sterg pentru ca ma gandesc cu groaza ca aceeasi carpa de praf ar sterge o scoala intreaga.

4. Caiete, caietele, fise, fisute, proiecte etc. oameni buni!!! Gata!!!! Arunc la 2 saptamani cate un teanc de fise pe care copilul le scrie la scoala. Daca tot ii luam caiete, de ce mai facem fise? De ce proiecte la clasa I? Cum ii explicati dumneavoastra unui copil de 7-8 ani notiunea de proiect??? Apropos, poate faceti dumneavoastra un proiect sa reparati toaletele copiilor.

5. Scoala, afterschool, teme, meditatii, sport, inot, engleza, balet etc. Stiti cate trebuie sa faca copiii acestia ca sa fie competitivi??? Ca sa nu fie marginalizati ca ei nu fac nimic? Stiti cat costa toate acestea?? Unde sunt fostele case ale pionierului???? De ce in scoala nu se mai fac acele activitati ce se faceau candva?

6. De ce ne trebuie in clase ecrane si televizoare, aparatura inutila, cand ne lipsesc wc-uri si servetele de praf? Pe ce tocati fondurile adunate de parinti?

7. Materia de ce depaseste nivelul de intelegere si pentru un adult? De ce facem numere pare si impare la clasa I? Cum explicam asta unui copil de 6-7 ani?
De ce numim Limba Romana ca si materie ,,Comunicare"? Ce treaba are?De ce au copiii bibliografie de citit cand ei inca invata primele litere??? Stiti cat m-au costat cartile din bibliografie in clasa I? Cam 350 de lei. Doar lectura suplimentara, nu vorbesc de altceva.

Cam atat, Bine ar fi sa va faceti dumneavoastra temele inainte de a le cere copiilor atatea ineptii.