Viata nu este o insiruire de poze alb negru

09:11:00 0 Comments A+ a-

Oricat de frumos este copacul acesta pozat asa singur, auster, in iarna, fara fruze, fara nimic, atat de asexuat sa zicem, el a fost asa doar o fractiune de secunda cat a fost fotograful acolo. Cred ca atunci cand copiii sunt educati numai cu poze curate si austere, incepem sa gresim, sa le transmitem o informatie gresita despre viata.

Ieri am ascultat Live pe pagina de Facebook Elle Romania o discutie dupa care m-am ridicat in picioare de uimire. Am avut senzatia ca femeile care povesteau, ziaristele de la Elle si de la alte publicaii, vorbesc despre o pagina de istorie din Evul Mediu. Se povestea despre o asociatie religioasa careia ii este permis accesul in doua maternitati din tara asta, in 2018, asociatie care trebuie sa te consilieze daca tu ai venit acolo sa ceri o intrerupere de sarcina. Adica nici un medic ginecolog din acel spital nu face nimic daca nu treci pe la asociatia cu pricina, care chipurile are birou in spital, te iau la spalat de creier acei oameni si apoi decizi ce faci. Interesant este ca ei se lauda ca au salvat vieti, mai grav este ca statisticile reale si viata reala arata altceva. 


Tot aceasta asociatie are o brosura si online si print pe care scrie explicit ca toate mijloacele de contraceptie sunt nocive la modul criminal, ca daca incepi viata sexuala in afara casatoriei sau la o varsta mai mica, creste riscul sa te sinucizi!!! Idem prezervativul este prezentat ceva ca si foarte daunator sanatatii. Ei, asta m-a enervat la culme si ar trebui sa spun niste lucruri si eu.

  • In afara abstinentei, prezervativul este cel mai sigur mijloc de contraceptie si cam singurul care pazeste de transmisia de boli care se transmit sexual, nu doar cele ,,rusinoase", din nefericire si alti virusi periculosi.
  • Prezervativul este indicat ca mijloc de contraceptie imediat dupa sarcina. De ce? Dupa cele 40 de zile de lauzie, chiar este necesar sa reincepi viata sexuala ca sa te asiguri ca totul a revenit la normal. Problema ca aparitia unei sarcini chiar atunci, poate fi fatala. Anticonceptionalele atunci nu prea sunt indicate, decat cu anumite precautii si doar in anumite cazuri, medicul aici are un rol foarte important si unic. Asa ca prezervativul este atunci the magic thing. Abstinenta continuata si dupa cele 40 de zile de lauzie, pentru ca se intampla si asta, ca unele cupluri sa amane relatiile sexuale pana mai tarziu, indica de fapt ca sunt ceva probleme fizice sau de natura psihologica. Iar depresia post-partum nu este deloc o gluma sau un mit. Sunt tari unde deja asistenta psihologica dupa sarcina, precum si depresia post-partum, sunt puncte obligatorii de verificat de catre medicul cu care ai nascut. Iar asigurarile obligatorii acopera si o parte din vizitele la psiholog dupa nastere si se da concediu medical platit pentru depresie postpartum in unele tari civilizate. Asta nu inseamna ca pac, au trecut cele 40 de zile, pac incepem viata sexuala ca daca nu e dezastru, dar nici nu ajungem la 140 de zile. Insa inclusiv faptul ca amanam sau ne jeneaza fizic acest lucru, atat ca femeie, cat si ca partener, indica niste disfunctii ce pot fi fizice, psihice etc si ca sa fie rezolvate. intai trebuie sa fie identificate.
  • Prezervativul ca mijloc de contraceptie la inceputul vietii sexuale este practic cel mai indicat si mai fara riscuri de nici un fel.
So, prezervativul nu duce la nici o tampenie mentionata de acea asociatie, sunt mii de studii care dovedesc ca fara acest banal mijloc de contraceptie, spitalele de obstretica-ginecologie ar ceda de atatia pacient. Pana si Statul Roman, asa cum e, face campanii pro-prezervativ.