Tu la ce ti-ai dus copilul in vacanta asta?
E aproape 12 jumatate si ma grabesc sa deschid calculator, aplicatia de job, nu stiu ce sa fac mai intai. Aman din nou bucatica aia de gimnastica zilnica si smoothie-ul cel fotogenic pe care ar trebui sa vi-l pozez sa vedeti ce "healthy lifestyle" am. Am deja un to do list in minte, ma gandesc daca are sens sa il mai scriu, in fine, ii dau inainte ca timpul trece si leafa nu merge neaparat asa.
Astazi sunt in perioada cand Mihai merge la ceva atelier la Antipa, atelier numit sugestiv "Plimba ursul" ( 5 zile, 2 ore pe zi, 150 de lei). Cam asta e treaba pe care trebuie sa o faci ca parinte in vacanta de vara, intr-un oras mare, intr-un oras unde practic nu ai unde sa il lasi pe copil sa zburde si sa faca ce ii cere copilaria. Si atunci iei ursuletul din dotare si il duci pe la diverse chestii unde platesti cash timpul ala care chipurile ii va aduce lui un mare aport de cunostinte si tie constiinta impacata ca ai facut tot ce poti ca vacanta de vara sa fie memorabila.
Este evident ca ursuletul a prins niste chestii, ca ursul este mamifer, ca scheletul are nistr treburi, in fine, nu contest, aportul de cunostinte vine. Am fost o saptamana si la Scoala Shakespeare unde am facut scoala de engleza de vara ( 525 de lei, 2 saptamani, 2 ore/zi) si deja ne canta zilnic cantecul cu "apple, sausages, banana, cake...hm, delicious!". Ca sa nu mai zic ca oriunde mergem poceste orice cuvant romanesc cu ceva englezism in coada. Tambour d'education il facem, precum zicea Chirita. Lasand gluma la o parte, mi s-a parut o idee buna engleza facuta intr-un stil combinat cu joaca si am vazut si eu cum Mihai incepe sa faca mici fraze in engleza.
Am avut si bafta sa calareasca niste dealuri, sa se plimbe mult pe jos, sa oboseasca de topait prin iarba, am vizitat Zoo de la Viena si Haus des Meeres ( nu pot sa pun pretul total, insa doar intrarile la un muzeu sareau de 50 de euro toti 3) adica am facut un mix corect educational, cum ar spune un pedagog cu metoda la zi.
Una peste alta, oriunde m-am dus, intrand in vorba cu parintii ce isi asteptau copiii sa iasa de la aceste ateliere, am observat un spirit competitiv acerb de "unde ti-ai mai dus copilul". O bunica enumera cu multa mandrie toate locurile unde si-a dus nepotul in aceasta vacanta: inot, karate, curs de engleza, curs de franceza, curs de olarit, atelier de pictura, pian si inca ceva, ca am obosit eu doar ascultand-o..
Ma simteam cu musca pe caciula cand mi-a venit randul la povestit, ca nu aveam nici macar un sfert din lista doamnei cu pricina. M-a salvat insa o mamica cu doi copii care pana a povestit despre fiecare curs unde ii ducea pe ambii copii, deja se sunase clopotelul si am zburat cu un Uber spre casa.
Concluzia: vara asta am cheltuit o gramada de bani pe cursuri si ateliere - si inca nu e gata-, calatorii si alte intrari pe la muzee si chestii educative. Ma gandeam la ce zicea nenea ala de se crede ministru al educatiei ca toata educatia e gratis, pentru copil, ca doar parintii si Statul platesc. Nu stiu cat plateste Statul, insa noi ca parinti, daca vrem sa il plimbam pe la muzee, sa mearga la diverse chestii misto, trebuie sa ne pregatim financiar destul de sanatos. Nu stiu daca anul asta ne mai permitem mare, voiam Grecia, dar nu prea mai avem cum. Nu vreau mocangeala de la Stat, insa as vrea ca banii aia din taxele mele sa aiba o explicatie undeva. Nu de alta, dar ma ia cu durerea de cap ca acusi vine "fondul clasei", vom incepe clasa pregatitoare, si iar o sa simt intens cat de mult se preocupa Statul roman de dotarea scolilor.
Ma gandesc apoi cu groaza ca din marea asta de copii, probabil 1% sunt plimbati si animati in perioada de vacanta, restul stau in casa, pe casa scarilor, in fata blocului si cine stie ce invata si vin apoi cu idei nu tocmai sanatoase la scoala. Nu sunt ei vinovati si nici parintii lor ca nu au cum sa ii duca, e un pic stupid acest sistem in care suntem si in care un copil si daca vrea sa vada un urs impaiat la Antipa trebuie sa scoata bani.