RomanIA cu povesti sau povesti cu ii fermecate

23:13:00 1 Comments A+ a-


Ia este mai mult decat un obiect vestimentar traditional. Este mai mult decat bluza aceea frumoasa si brodata purtata de bunici sau expusa la Muzeul Satului. Este o poveste, un basm, poate o minune care inca ne staruie in viata si ne convinge ca a noastra cultura populara ne tine inca de cald si de mandrie. La Blouse Roumaine, numita de marii stilisti si artisti de dincolo de granite, devine simbol al unui elitism cultural. Regina Maria o purta cu dragoste si cu patima pentru tot ce insemna pastrarea identitatii culturale romanesti. Si pentru noi oare ce mai e? O sa aflam asta si nu doar asta dintr-un proiect unic si care ne va revitaliza moral si emotional. Va las mai jos cu informatiile oficiale si ne vedem la Festivalul Iei
RomânIA cu povești un festival cultural dedicat atelierelor practice și întâlnirilor îndreptate spre cultura românească autentică și a portului tradițional care a luat naștere în urma unei campanii de fundraising numită #donezpentruie. 

Festival RomânIA cu povești se va întâmpla pentru întâia oară în perioada 8-11 iunie 2017.

Deschiderea festivalului va avea loc la Clubul Țăranului în data de 8 iunie, de la 19:00, iar prezentator va fi Veronica Soare, un pilon important în multe campanii de strângere de fonduri si fondator minuni.ro .

Cei care s-au alăturat demersului nostru sunt formația de muzică veche românească Trei Parale, interpretul de muzică tradițională românească Grigore Leșe, curatorul de artă tradițională și port popular Horațiu Silviu Ilea, Ceainăria Cărturești și Clubul Țăranului, dar și două coruri de copii care vor avea momente speciale în cadrul evenimentului de lansare a acestui festival.Activitățile principale vor fi: prezentarea IEI – port și simbol național, întâlniri și ateliere practice de cusut ie, povești despre simbolurile ce apar pe veșmintele populare, ateliere de arta povestirii având ca temă basmele românești, sesiuni de cusut semne populare - adaptate copiilor - și ateliere de împâslit zâne.

Acest proiect este susținut și organizat de Asociația Culturală GradusArt.
CUM S-A NĂSCUT ACEST PROIECT ?

„RomânIA cu povești” s-a născut ca urmare a inițiativei  #donezpentruie lansată de Alexandra Giucă cu ocazia zilei de naștere: ”Anul acesta am împlinit 30 de ani. Pe 17 Martie 2017. Și am decis să îmi donez ziua cadou. Demersul a fost numit #donezpentruie.
Tot ceea ce sunt eu astăzi reprezintă rezultatul unor oameni. A celor care mi-au oferit gratuit cunoaștere, iubire, zâmbete, zile și nopți nedormite, povești și basme necitite, dar rostite, ierni pline de simplitate, cu mere și covrigi la gura sobei, dimineți de toamnă cu miros de pământ și struguri, după-amiezi de vară pline de fân și flori.... 
E o listă infinită a copilăriei care m-a transformat încet-încet în om mare.
Din copilăria mea am păstrat aproape de suflet câteva ii țesute și cusute de mamaie (bunica mea), undeva pe lângă Roșiorii de Vede, ca pe o mărturie mută, dar vie, a tuturor anilor petrecuți la țară. Sunt portalele mele către trecut, către amintiri, către fericirea blândă a copilăriei.
IA.  Acesta este cauza pentru care îmi donez ziua cadou.”


Activitățile principale din cadrul Festivalului “RomânIA cu povești” vor fi: prezentarea IEI – port și simbol național, întâlniri și ateliere practice de cusut ie, povești despre simbolurile ce apar pe veșmintele populare, ateliere de arta povestirii având ca temă basmele românești, sesiuni de cusut semne populare - adaptate copiilor - și ateliere de împâslit…zâne. 

Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/1470470536349631/

1 comments:

Write comments
24 mai 2017 la 23:58 delete

Este foarte bine ca promovam portul nostru popular.

Reply
avatar