RomanIA cu povesti sau povesti cu ii fermecate

23:13:00 1 Comments A+ a-


Ia este mai mult decat un obiect vestimentar traditional. Este mai mult decat bluza aceea frumoasa si brodata purtata de bunici sau expusa la Muzeul Satului. Este o poveste, un basm, poate o minune care inca ne staruie in viata si ne convinge ca a noastra cultura populara ne tine inca de cald si de mandrie. La Blouse Roumaine, numita de marii stilisti si artisti de dincolo de granite, devine simbol al unui elitism cultural. Regina Maria o purta cu dragoste si cu patima pentru tot ce insemna pastrarea identitatii culturale romanesti. Si pentru noi oare ce mai e? O sa aflam asta si nu doar asta dintr-un proiect unic si care ne va revitaliza moral si emotional. Va las mai jos cu informatiile oficiale si ne vedem la Festivalul Iei




RomânIA cu poveÈ™ti un festival cultural dedicat atelierelor practice È™i întâlnirilor îndreptate spre cultura românească autentică È™i a portului tradiÈ›ional care a luat naÈ™tere în urma unei campanii de fundraising numită #donezpentruie. 

Festival RomânIA cu povești se va întâmpla pentru întâia oară în perioada 8-11 iunie 2017.

Deschiderea festivalului va avea loc la Clubul Țăranului în data de 8 iunie, de la 19:00, iar prezentator va fi Veronica Soare, un pilon important în multe campanii de strângere de fonduri si fondator minuni.ro .

Cei care s-au alăturat demersului nostru sunt formația de muzică veche românească Trei Parale, interpretul de muzică tradițională românească Grigore Leșe, curatorul de artă tradițională și port popular Horațiu Silviu Ilea, Ceainăria Cărturești și Clubul Țăranului, dar și două coruri de copii care vor avea momente speciale în cadrul evenimentului de lansare a acestui festival.



Activitățile principale vor fi: prezentarea IEI – port È™i simbol naÈ›ional, întâlniri È™i ateliere practice de cusut ie, poveÈ™ti despre simbolurile ce apar pe veÈ™mintele populare, ateliere de arta povestirii având ca temă basmele româneÈ™ti, sesiuni de cusut semne populare - adaptate copiilor - È™i ateliere de împâslit zâne.

Acest proiect este susținut și organizat de Asociația Culturală GradusArt.




CUM S-A NÄ‚SCUT ACEST PROIECT ?

„RomânIA cu poveÈ™ti” s-a născut ca urmare a iniÈ›iativei  #donezpentruie lansată de Alexandra Giucă cu ocazia zilei de naÈ™tere: ”Anul acesta am împlinit 30 de ani. Pe 17 Martie 2017. Și am decis să îmi donez ziua cadou. Demersul a fost numit #donezpentruie.
Tot ceea ce sunt eu astăzi reprezintă rezultatul unor oameni. A celor care mi-au oferit gratuit cunoaÈ™tere, iubire, zâmbete, zile È™i nopÈ›i nedormite, poveÈ™ti È™i basme necitite, dar rostite, ierni pline de simplitate, cu mere È™i covrigi la gura sobei, dimineÈ›i de toamnă cu miros de pământ È™i struguri, după-amiezi de vară pline de fân È™i flori.... 
E o listă infinită a copilăriei care m-a transformat încet-încet în om mare.
Din copilăria mea am păstrat aproape de suflet câteva ii țesute și cusute de mamaie (bunica mea), undeva pe lângă Roșiorii de Vede, ca pe o mărturie mută, dar vie, a tuturor anilor petrecuți la țară. Sunt portalele mele către trecut, către amintiri, către fericirea blândă a copilăriei.
IA.  Acesta este cauza pentru care îmi donez ziua cadou.”


Activitățile principale din cadrul Festivalului “RomânIA cu poveÈ™ti” vor fi: prezentarea IEI – port È™i simbol naÈ›ional, întâlniri È™i ateliere practice de cusut ie, poveÈ™ti despre simbolurile ce apar pe veÈ™mintele populare, ateliere de arta povestirii având ca temă basmele româneÈ™ti, sesiuni de cusut semne populare - adaptate copiilor - È™i ateliere de împâslit…zâne. 

Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/1470470536349631/

1 comments:

Write comments
24 mai 2017 la 23:58 delete

Este foarte bine ca promovam portul nostru popular.

Reply
avatar