Spune DA autonomiei, lasa-l sa mestereasca

09:47:00 35 Comments A+ a-


Din momentul in care ai copil, toata casa se organizeaza altfel. Tot ce este ascutit, dur, periculos se izoleaza si incercam sa ii oferim celui mic un fel de univers format din norisori pufosi si moi.
Pana cand vine acea zi, in care se intampla asa:




Eu revad deja scena, baietelul meu, cu foarfeca in mana, ciopartind o revista. Nu ma mai interesa ca era revista abia cumparata si nu apucasem sa o rasfoiesc, ci vedeam doar foarfeca. In 2 secunde am vazut cataclisme provocate de aceasta foarfeca si deja ma certam singura ca am putut fi atat de neatenta sa nu izolez si acest obiect periculos. Cel mai simpatic a fost insa baietelul meu care mi-a zis “mami, nu te supara, ca strang eu hartiutele de pe jos” si tacticos a luat cateva petice de hartie ce decorau deja covorul si le-a dus frumos la gunoi. Atunci a fost al doilea moment de uimire: abia avea 3 ani si stia sa duca niste hartii la gunoi. Alte intrebari, daca a mai umblat la cosul de gunoi? Si de ce? Daca a luat microbi? Am incercat sa aflu de la el daca a mai umblat pe acolo si mi-a zis foarte simplu “pai da, daca e gunoi, aruncam acolo”. Am ramas fara replica. La cateva ore eram deja intr-un supermarket si cumparam o foarfeca speciala pentru copii, asa ca m-am simtit ceva mai linistita, putea sa decupeze in siguranta orice. Pana la urma, am stat si am realizat ca atat timp cat stau langa el si ii explic cum sa o foloseasca, desi nu prea mai era cazul, baietelul meu trebuia sa invete sa foloseasca si asa ceva.

A urmat apoi o alta scena, in care scotea de zori suruburile din pragul usii cu o surubelnita electrica. Da, ii place sa descopere si sa ne ia prin surprindere. Surubelnita nu i-am mai cumparat, insa tati i-a facut instructajul si apoi au inceput sa mestereasca impreuna.

Sa mai spun si de gradinarit?? A stiut singur sa aleaga rosia cea mai rosie si mai coapta, fara sa ii fi aratat cineva. A traversat gradina si a descoperit singur cum se culeg rosiile.



Si cel mai frumos moment de independenta a fost decorarea pomului de Craciun. Dar a avut o asistenta, o sa vedeti in pom cine mai aranja globurile.


Timpul a trecut, acum gatim impreuna, facem curat, are 5 ani si stie chiar sa spele si o farfurie. Cu foarfeca lucrurile au avansat, acum tundem jucariile de plus ceva mai pufoase si chiar incercam sa decupam forme interesante din hartie. Ca atare, de la gradinita a sosit intr-o zi cu un buchet de flori decupate din hartie care este pur si simplu superb.


Una peste alta, da, mai trebuie sa ii lasam sa fie si independenti. Copiii au nevoie de momentele lor, de putina provocare, de chestii care sa le solicite atentia. Ei se bucura cand fac ceva cu manutele lor, indiferent de activitate si am observat ca uneori baietelul meu e mai priceput decat m-as fi gandit.

Danonino va invita sa spuneti si voi DA autonomiei, exista si un concurs foarte interesant pe pagina lor de Facebook. Publici poze in postarea de concursDanonino in care arati ca si micutul tau este autonom si are idei foarte curajoase sau creative, astfel intri in cursa pentru premiile Danonino. Succes!


35 comments

Write comments
Monica Tone
AUTHOR
24 mai 2016 la 12:17 delete

Foarte bine punctat, nu putem sa protejam copii si sa ii tinem sub un borcan toata viata. Ajungem sa ii inchidem, sa le restrictionam personalitatea si nevoia fireasca de a incerca lucruri noi, de a-si testa limitele. Nu am copii proprii dar ii am pe cei imprumutati de la scoala, sunt mai mari dar in esenta este acelasi lucru. Trebuie sa ii invatam sa incerce lucruri in perfecta cunostinta de cauza si siguranta, fara angoase si frici. :)

Reply
avatar
Monica Marton
AUTHOR
24 mai 2016 la 20:37 delete

Un articol interesant. Cat de multa protectie si cata libertate.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
24 mai 2016 la 22:44 delete

Copilul are nevoie de provocari, are nevoie sa descopere lucruri noi singur, sa descopere ca din mainile sale cu ajutorl imaginatiei, pot iesi lucruri minunate. Autonomia este importanta. Independenta se castiga pas cu pas, începând cu varste fragede.

Reply
avatar
mihaela
AUTHOR
25 mai 2016 la 08:26 delete

Felicitaru pentru articol.

Reply
avatar
mihaela
AUTHOR
25 mai 2016 la 08:26 delete

Felicitaru pentru articol.

Reply
avatar
greti
AUTHOR
25 mai 2016 la 08:55 delete

un articol interesant. Copiii au nevoie de libertate,si nu de constrangeri. Doar asa ei vor putea descoperi si invata lucruri noi.

Reply
avatar
Cristina
AUTHOR
25 mai 2016 la 09:08 delete

Un articol foarte interesant. Copiii au nevoie de libertate, au nevoie sa fie cate putin oameni mari si sa se descure singuri. De cand a implinit 5 ani, mezinul meu Alex vrea sa se imbrace singur, si il las, chiar daca asta inseamna ca uneori intarziem la gradinita si eu la serviciu. Eu nu pot decat sa ma bucur ca am baiat mare, care se descurca singur.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
25 mai 2016 la 09:26 delete

Îmi place articolul și îmi amintește cu drag de perioada copilăriei când meșteream și eu diverse lucruri sau îmi reparam jucăriile. În prezent nu sunt mamă, însă atunci când voi fi, îmi voi încuraja copilul să fie creativ și să învețe singur activitățile elementare, privindu-l îndeaproape.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
25 mai 2016 la 10:34 delete

Un articol foarte interesant.

Reply
avatar
Mami
AUTHOR
25 mai 2016 la 11:17 delete

Cand au vazut socrii mei ca las copilul sa se joace si cu lingura, unghiera, pila, la varsta de 7-8 luni (sub supravegherea mea) au înțepenit. Si acum il las sa puna mana pe tot ce vrea. Cred ca doar asa va invata pericolele si se va putea feri de ele

Reply
avatar
Andreea Sirba
AUTHOR
25 mai 2016 la 12:04 delete

Si eu sunt de parere ca trebuie sa lasam copiii sa invete, sa descopere singuri. Trebuie sa-i supraveghem si sa-i indrumam, nu sa facem totul in locul lor. In plus, ei sunt asa fericiti cand fac singuri ceva, se mandresc cu asta!

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
25 mai 2016 la 13:46 delete

Un articol foarte interesant.

Reply
avatar
margot
AUTHOR
25 mai 2016 la 16:22 delete

Oferindu-i autonomie, independenta, il inveti de mic sa faca fata provocarilor, sa ia singur decizii, sa se simta important, ceea ce ii va fi util mai tarziu in viata. Nu sunt de acord cu parintii care-si protejeaza excesiv copiii, nedandu-le ocazia sa decida singuri pentru ei, la maturitate pot ajunge timizi, retrasi, nesiguri pe ei si pe alegerile lor, pot experimenta atacuri de panica sau pot inregistra esecuri care sa-i afecteze. Eu n-am copii, dar din experienta mea de viata cu parintii mei, as fi un parinte care pretuieste independenta copilului si care tine ca acesta sa aiba propria sa parere in absolut orice.

Reply
avatar
25 mai 2016 la 18:01 delete

Da, si eu spun un mare DA autonomiei.trebuie sa lasam libertate copilului, sa fie si el creativ, curios, indraznet....

Reply
avatar
Cristina
AUTHOR
25 mai 2016 la 19:40 delete

Un articol foarte interesant,

Reply
avatar
25 mai 2016 la 19:58 delete

Libertatea cu limite...:) nu sunt total de acord sa il lasam complest sa faca ce vrea!

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
25 mai 2016 la 20:12 delete

Total de acord. Ioana consuma singura cate un top de coli A4 lunar. Toata ziua isi face masti, sabii, pantaloni, semne de pus la usa, ghirlande etc. I-am luat o carticica 365 de lucruri de creat si confectionat si e tare incantata de ea.

Reply
avatar
25 mai 2016 la 21:13 delete

Intotdeauna i-am lasat anumite libertati in ideea de a nu-i ingradi personalitatea

Reply
avatar
Claudia
AUTHOR
26 mai 2016 la 15:43 delete

interesant articolul,intr-adevar copilul trebuie sa-si dezvolte creativitatea sub indrumarea parintilor

Reply
avatar
26 mai 2016 la 18:56 delete

Interesant articolul,intr-adevar copiii trebuie sa-si dezvolte creativitatea.

Reply
avatar
Serban Elena
AUTHOR
26 mai 2016 la 20:44 delete Acest comentariu a fost eliminat de autor.
avatar
Serban Elena
AUTHOR
26 mai 2016 la 20:46 delete

Si eu i-am lasat libertatea de a mesteri singurel cu riscul ca aveam mocheta plina de plastelina,canapeaua cu urme de lipici,dar cand a trecut la surubelnita si ciocan am avut tendinta sa spun STOP(mai mult de frica de a nu se rani decat de eventualele stricaciuni)dar ma bucur ca nu am facut acest lucru
FB- Elena Racovita

Reply
avatar
26 mai 2016 la 23:05 delete

Îmi place să cred că îi ofer copilului autonomie, dar în unele situații îl avertizez înainte, cu privire la diferite pericole sau aspecte ale situației.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
27 mai 2016 la 01:13 delete

Este un articol foarte interesant!

Reply
avatar
27 mai 2016 la 01:41 delete

Eu nu sunt inca mama, dar sunt sora mai mare si intotdeauna am considerat, la fel ca si parintii mei ca un copil trebuie indrumat si protejat, dar in acelasi timp trebuie sa i se ofere libertatea de a incerca, de a experimenta pt ca este cel mai bun mod de a invata, iar din experienta acumulata ii va fi mult mai usor sa ia deciziile corecte pe viitor.

Reply
avatar
27 mai 2016 la 09:40 delete

Un articol foarte interesant

Reply
avatar
27 mai 2016 la 10:27 delete

Am fete mari deja,dar cand erau micute le lasam sa faca totul asa cum le place lor,ele impodobeau bradul,alegeau decoratiunile cand le cumparam...am considerat mereu ca trebuie sa aiba autonomia lor,doar asa au invatat multe lucruri minunate!

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
27 mai 2016 la 11:27 delete

Acum e in clasa a V a. Mereu ii placea ca singur sa construiasca. Nu era pachet lego pe care sa nu-l rezolve singur cu schita in fata. Acum cel putin la lectii imi cere foarte rar ajutorul, prefera sa rezolve lectiile singur iar cand are de facut cate un proiect ma intreaba daca ideea pe care o are e buna, apoi singur face tot.

Reply
avatar
27 mai 2016 la 17:43 delete

Eu inca nu sunt mamica si nu prea stiu cum e sa ai un pici dar , cu siguranta , atunci cand voi avea copii voi incerca sa le acord aceasta autonomie .Conside ca, astfel acestia isi vor dezvolta increderea in ei si in fortele lor proprii , dar si creativitatea si vor intelege mai usor ca in viata apar si responsabilitati de care trebuie sa aiba grija ;)

Reply
avatar
Carmen Tender
AUTHOR
27 mai 2016 la 17:44 delete

Un copil trebui lasat liber,dar cu limita.Parintii trebuie sa l vegheze din umbra,sa i arate cand greseste si sa l incurajeze cand face ceva bine.Inca nu sunt mama,dar cred ca in modul acesta ar trebui educat un copil.Fara exagerari,orice este mult strica,dar si ce este putin.

Reply
avatar
Mara Pia
AUTHOR
27 mai 2016 la 23:12 delete

Un copil trebuie sa fie lasat sa experimenteze si sa afle lucruri noi sa invete din greselile pe care le face, sa se distreze si sa devina cu timpul responsabil de actiunile lui.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
29 mai 2016 la 09:09 delete

Cu siguranta sunt o mama care le lasa autonomie copiilor. Incerc sa le explic tot timpul care sunt riscurile si la ce trebuie sa fie atenti inainte sa se apuce singuri de facut ceva.

Reply
avatar
Sabrina Giorgiana Porojan
AUTHOR
29 mai 2016 la 19:02 delete

Un articol interesant, desi inca nu sunt mamica consider ca cei mici trebuie sa fie liberi sa aiba posibilitatea de a se juca si a evolua prin joc.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
30 mai 2016 la 15:03 delete

Nu sunt mama dar sunt în postura de sora mai mare și pot spune ca atât părinții mei cât și eu am oferit autonomie fratelui meu. Încă de mic a fost lăsat sa umble unde voia și I se explica ce și cum se folosește. Acum , la 11 ani a început sa folosească aragazul, face experimente culinare , curățenie și chiar pune haine la spălat. Este normal sa Îți protejezi copilul dar nu trebuie izolat de pericole , atâta timp cât I se explica și este supravegheat nu I se poate întâmpla nimic rau

Reply
avatar
Suta Lavinia
AUTHOR
31 mai 2016 la 10:16 delete

Așa este, trebuie să îi lăsăm să își dezvolte imaginația și creativitatea. Copilul trebuie să încerce diverse activități, iar noi să îi încurajăm să descopere ce le place, la ce sunt talentați

Reply
avatar