Cum si de ce sa mancam fara gluten

16:26:00 0 Comments A+ a-


Dupa nebunia de "fara zahar" pe care pana la urma o inteleg si ma bucur cu exista, a aparut un nou trend in a manca sanatos, mancatul produselor fara gluten.
Am cunoscut persoane cu intoleranta la gluten, am vorbit cu parinti care au copii cu intoleranta la gluten si din pacate celiachia nu este ceva placut. Un individ cu intoleranta la gluten nu poate manca nici paine fara sa isi irite intestinele, iar un copil cu boala celiaca nedectata la timp, poate avea probleme grave de sanatate.

Intoleranta la gluten se manifesta de obicei prin reactii digestive foarte neplacute in urma consumarii a produselor cu gluten.

Glutenul este o proteina intalnita in multe cereale, mai ales in grau, dar absenta complet din faina de porumb sau din orez. Glutenul este foarte iubit de brutari, pentru ca el asigura acea consistenta ideala a painii si a aluturilor framantate si da acel aspect de paine pufoasa si frumos crescuta. Practic cu cat o faina e mai fina, cu atat are mai mult gluten, deci la cozonac faina aceea 000 este cu maxim de gluten. Ideal este sa mancam cat mai des alimente in care s-a adaugat o faina completa, insa din cand in cand ne delectam cu o briosa sau cu un croissant unde faina foarte fina aduce si un mare aport de gluten.

In corpul unui individ cu intoleranta la gluten, glutenul nu este recunoscut de organism si este tratat ca si o substanta periculoasa. Treaba se intampla in special in intestinul subtire unde glutenul provoaca o mica tragedie, sangerari chiar si dureri ingrozitoare abdominale, uneori scaun cu sange. Ca sa primesti diagnosticul de intoleranta la gluten, se fac si niste analize speciale si regimul fara gluten este impus pe viata. Orice medic stie care este protocolul, nu este ceva complicat, oricine va sti sa va indice analizele care sa va arate clar daca aveti sau nu aceasta intoleranta.

In limbaj mai simplu, glutenul acopera ca un clei acele firicele din peretii intestinului subtire prin care noi absorbim nutrientii din alimente si de aici a plecat nebunia hai sa mancam fara gluten ca sa absorbim mai bine calciul si alte chestii utile din mancare. Treaba e impartita si e mereu la mijloc. Daca mananci panificatie de proasta calitate in exces, proasta calitate inseamna de fapt calitate excelenta pentru un brutar. Brutarii folosesc in special faina aceea alba alba care le garanteaza rezultate minunate. Insa pentru sanatate, tot faina aia mai neagra si mai taraneasca este buna. Daca tii un echilibru intre felurile de cereale care iti intra in alimentatie, nu ai de ce sa nu asimilezi substantele hranitoare din alimentatie. Asadar, fa-ti o data pe zi o mica placere cu o prajitura, o paine pufoasa la una din mese, incearca insa la celelalte mese sa recompensezi si cu alte cereale sau cu alte alimente.

Daca te privezi in mod arbitrar de gluten, ca asa ti-a casunat, nu este ok, privezi corpul totusi de ceva ce el este obisnuit sa manance in mod normal. Chiar si medicii spun foarte clar ca atat timp cat esti sanatos si nu ai nici o treaba cu intoleranta la gluten, sa mananci si alimente cu gluten. Daca poti manca o paine buna, cu combinate de faina de grau, secara si altele, este minunat. Nu inseamna ca nu asimilezi vitamine doar pentru ca mananci si gluten, nu e bine sa pui totul in carca glutenului. Totodata nici sa faci abuz si jumatate din pranzul tau sa insemne croissante si paine alba si pufoasa.

La copiii mici, e bine sa incepi administrarea produselor cu gluten treptat ca sa nu te risti sa le provoci reactii, in caz ca ei au o intoleranta la gluten temporara sau poate permanenta si tu inca nu ai detectat-o. De asta, pana la 8 luni, eu recomand sa nu le dati celor mici paine sau biscuiti normali, sa alegeti cereale si biscuiti fara gluten. Este prea riscant ca un bebelus de 6-7 luni sa faca o criza de intoleranta la gluten, poate fi cu urmari grave. Oricum introduceti primii biscuiti cu gluten dupa 8 luni, cand bebelusul poate mesteca bine si dati-i in prima faza cantitati foarte mici ca sa puteti observa reactiile. 

In momentul de fata, in magazine, plafare, sunt o gramada de produse fara gluten, incepand de la faina, paste, ba chiar am vazut la un magazin si croissante congelate fara gluten.... asa ca tehnologia avanseaza. Va avertizez insa ca daca nu se pune gluten, se pun alti afanatori si alte substante care sa asigure acel aspect de aluat pufos. Ca atare, daca nu aveti intoleranta la gluten, nu vad sensul sa mancati ceva fara gluten "nesanatos", nu inseamna ca daca ti-e pofta de un croissant si mananci unul fara gluten ar fi mai sanatos decat cel clasic. Totodata, nu are legatura slabitul cu glutenul... asta chiar ma face sa rad cand vad persoane obsedate sa slabeasca si spun ca mananca paine fara gluten ca sa slabeasca.