Un copil cu paralizie cerebrală primeşte un tratament cu propriile celule stem depozitate în Banca Cryo-Save

14:29:00 0 Comments A+ a-

Am tot auzit si inainte sa raman insarcinata si dupa ce am nascut, cat este de important sa stocam celule stem din cordonul ombilical al copilului, ca aceasta procedura se poate face cu succes la nastere si ca poate fi o solutie miraculoasa in cazul in care copilul tau va avea probleme de sanatate mai grave. Cu toate acestea, nu am apelat la aceasta procedura, e drept ca ne-am ghidat si dupa mostenirea genetica din familie, dupa felul cum urma sa decurga nasterea si am considerat impreuna cu neonatologul din clinica unde am nascut ca nu este o prioritate. In plus la vremea respectiva costul era destul de mare, depasea 1000 de euro ( in 2010) .

Cu toate acestea, daca stii ca in familia ta au fost diverse cazuri de maladii , este bine ca atunci cand nasti sa iei in considerare sa apelezi la aceasta procedura. In felul acesta iti asiguri si tie si copilului un viitor mai linistit.
Pe la toate evenimentele dedicate bebelusilor si femeilor insarcinate sunt multe standuri ale firmelor care se ocupa cu aceste proceduri, insa pana acum nu am auzit de exemple concrete, adica de oameni care sa fi folosit aceste celule stem. E drept ca va doresc tuturor sa nu fie nevoie niciodata sa apelati la asemenea masuri, insa eram un pic confuza daca merita investitia sau nu.


De curand am primit un comunicat de presa care arata ca pentru un copil din Spania, celulte stem recoltate la nasterea lui si pastrate intr-o banca de celule stem, i-au readus sanatatea si ii vor asigura o copilarie normala. Hai sa va redau toata informatia, poate cuiva ii va fi de ajutor.


"Cryo-Save, cea mai mare bancă din Europa de stocare a celulelor stem, anunță pe 10 decembrie 2013, o fetiță de 4 ani din Spania a primit o infuzie de celule stem provenite din propriul sânge recoltat şi procesat din cordonul ombilical, pentru a fi tratată de paralizie cerebrală.
Paralizia cerebrală este unul din principalele domenii de investigare a terapiilor cu celule stem din sângele cordonului ombilical.

Transplantul a fost efectuat de Dr. Luis Madero, şeful Departamentului de Onco-hematologie al Spitalului Niño Jesús din Madrid, Spania. Aceasta este deja a treia infuzie de acest tip realizată de Dr. Madero pentru a trata paralizia cerebrală la copii. "Deși aceste tipuri de tratamente sunt încă în fază de cercetare, se presupune că tratamentele cu celule stem ar putea fi o opțiune terapeutică pentru regenerarea țesutului nervos afectat și implicit repararea creierului", afirmă Dr. Luis Madero.

Acest tratament a fost posibil pentru că celulele stem din sângele cordonului ombilical al copilului au fost crioconservate la naștere de către Cryo-Save.

“Pentru a avea succes astfel de proceduri, este foarte important să ne putem baza în momentul transplantului pe calitatea celulelor stem crioconservate. Cryo-Save demonstrează în fiecare an că îndeplinește toate aceste cerințe. Suntem foarte încântați că am putut răspunde adecvat nevoilor clienților noștri și medicilor care au efectuat transplantul." a declarat d-na Evi Mattil, Cryo-Save CCO și CEO”

Ce este paralizia cerebrală?

Paralizia cerebrală este o tulburare neurologică care afectează 1 din 500 de copii[i]. Această afecțiune este rezultatul unei serii de leziuni ale creierului în curs de dezvoltare, în principal în zonele care controlează mișcările corpului și postura. Nu este nici progresivă, nici contagioasă, dar cauzează handicap fizic în dezvoltarea umană pentru toată viața. 70-80% din aceste cazuri își au originea în timpul sarcinii (cauze prenatale), 10% la naștere (cauzele perinatale) și 10% după naștere (cauze postnatale).[ii]

Nu există momentan nici o terapie standard, care să funcționeze pentru toți copiii cu paralizie cerebrală, deoarece fiecare pacient este unic. Copiii se pot dezvolta fizic și psihic, dar și reacționează la tratament într-un ritm diferit. Pană în prezent, tratamentele utilizate au fost limitate la reabilitarea și la prevenirea complicațiilor, deoarece prevenirea și anticiparea lor sunt adesea dificile. Terapia cu celule stem recoltate din sângele cordonului ombilical a fost folosită în ultimii ani, de când s-a descoperit modulatoarele imunologice, mecanismele anti-inflamatorii și puterea regeneratoare a celulelor stem recoltate din sângele cordonului ombilical, pot produce o îmbunătățire semnificativă a nivelului de viață al acestor pacienți. Deși rezultatele preliminare sunt pozitive, ele necesită consolidarea prin intermediul unor studii clinice pentru a evalua siguranța și eficacitatea terapeutică.


Studii clinice în desfășurare

În prezent, există în desfășurare mai multe studii clinice internaționale privind utilizarea celulelor stem recoltate din cordonul ombilical în terapia pentru tratarea paraliziei cerebrale.

Un studiu știinţific este realizat pe un lot de 184 copii la Universitatea Duke (Statele Unite ale Americii): "Studiul transplantului autolog de celule stem din sângele cordonului ombilical la copii cu tulburări neurologice dobândite." Marea majoritate a acestor pacienți (140) au paralizie cerebrală, restul suferă de hidrocefalie congenitală sau alte leziuni cerebrale. Pacienții sunt monitorizați specific timp de 12 luni de la transplant. Concluziile arată că transplantul este un tratament sigur, până în prezent nu au existat reacții adverse. Deși rezultatele studiului nu sunt înca publicate oficial, multe familii au raportat efecte pozitive ale tratamentului asupra copiilor.

Un alt studiu pe această temă este în curs de desfășurare la Colegiul Medical Georgia în Statele Unite ale Americii: "Siguranța și eficacitatea transplantului celulelor stem recoltate din cordonul ombilical pentru tratarea paraliziei cerebrale la copii"[iii]. Cercetarea în acest domeniu, se desfașoară de asemenea și în țări precum Germania, Taiwan, Coreea și Japonia.


Întrebări:
Cryo-Save Group
+ 31 (0) 575 509 100
Evi Mattil, Chief Commercial Officer and CEO a/i

Despre Cryo-Save (www.cryo-save.com/group)
Cryo-Save, cea mai mare bancă din Europa de stocare a celulelor stem, a depășit 250.000 de probe stocate de celule stem recoltate la naştere din sângele și țesutul cordonului ombilical. Există deja peste 85 de boli care pot fi tratate prin utilizarea celulelor stem, iar numărul tratamentelor creaşte substantial în fiecare an. Cryo-Save a crioconservat probe din peste 70 de țări de pe șase continente, le-a procesat și depozitat în băncile ultra-moderne din Belgia, Germania, Dubai și Africa de Sud.[i] Cât de frecvente sunt tulburările neurologice D. Hirtz, MD, DJ Thurman, MD, MPH, K. Gwinn-Hardy, MD, M. Mohamed, MPH, AR Chaudhuri, doctorat și R. Zalutsky, PhD. Neurologie 2007; 68:326-337