Copiii din spatele cuvintelor

10:12:00 0 Comments A+ a-

Culmea e ca inspiratia pentru acest articol mi-a venit din scandalurile mondene din ultima vreme, divorturi, procese de custodie si impartiri de averi ale vedetelor locale. M-am tot gandit cati copii sufera din aberatiile facute de parinti, din cuvintele spuse de acestia. Un copil interpreteaza cuvintele intr-un mod neasteptat de inteligent si emotional. Daca unui copil ii spui ca "mami nu o sa mai stea cu tati " el va intelege o intreaga tragedie, ca tati poate este rau si nu il mai iubeste nici pe el, ca si copil, ca ceva rau se va intampla si ca el trebuie sa suporte toate acestea....si el nu vrea asta!! Sau ce intelege un copil din cearta pe care o aude intre parinti....uneori pentru el o cearta inseamna ceva mai rau decat inseamna pentru noi adultii o catastrofa naturala, pierderea unei persoane dragi sau pierderea casei. Cand aude reprosurile si cuvintele urate dintre mama si tata, fiintele cu care el practic se contopeste , simte ca se pierde, ca ramane singur, ca e abandonat. Iar din asta se nasc adevaratele strategii, copiii se imbolnavesc fizic imediat ca si reactie de aparare sau de tragere de semnal de alarma ca el inca e acolo si vrea sa primeasca iubirea din care s-a nascut.

 
Zilelea acestea am auzit si de pataniile Andreei Marin cu intoarcerea ei dramatica din vacanta, parerea mea este ca ea a gandit aceasta intoarcere in acord cu dorinta ei si a insistat atat de mult in paranoia incat efectele negative tot fetita ei le-a primit. Oricum a facut mult mai putin circ decat Mihaela Radulescu.

Ca sa fugi de o presa flamanda de circ cu un copil intr-o masina de la  aeroport mi se pare ciudat rau si Andreea ar fi putut gandi un pic inainte, mai ales ca si ea este om de presa. Intai ar fi putut iesi singura, lasand fetita ferita de presa in sala VIP, si putea face o mica conferinta de presa ad-hoc. In timpul acesta, cineva din stafful ei de bodyguarzi plus cineva din familie de incredere ii putea duce deja fetita acasa. Mai ramanea cu presa, le mai dadea apa la moara si apoi pleca si ea spre casa, tinea haita de hiene pe loc pana cand isi stia fetita ajunsa acasa. Nu ai cum sa scapi de haita de ziaristi mai ales in asemenea vremuri...si atunci mai bine proceda ca si cu o haita de caini:  le arunci o bucata de carne, ii lasi sa se umfle cu ea si apoi iti vezi de drum.
Pe de alta parte mi se pare inuman ca cei care conduc aceste trusturi de presa au incurajat aceasta mascarada...ziaristii aia nu s-au dus acolo de capul lor. Am senzatia ca ei au uitat instant ca au si ei copii si familie si ca isi doresc liniste.
Tot aceste trusturi de presa fac si tam-tam pe marginea cazurilor sociale pe care le prezina de multe ori deformat si cu diverse tente...rar cu scop cu adevarat umanitar.

La capatul insa acestor fapte ce avem? un copil care a plans mult, care s-a gandit ce o fi cu mama ei de toata lumea a sarit asa pe ea si pe masina, un copil care si-a vazut dintr-odata amenintata chiar viata, desi cu mama ei langa ea. Un copil marcat si care inca nu si-a revenit. Si nu isi va reveni prea curand.

In spatele cuvintelor, copiii construiesc povesti cu zane sau cu monstri, in spatele cuvintelor se pot naste frici pe viata sau performante extraordinare care vor face acel copil sa devina un adult fericit.