Social Media for Parents, 29 iunie–by Evensys, live blogging

09:50:00 0 Comments A+ a-

Si iata ca am ajuns la Social Media for Parents. Am emotii mare, o sa intelegeti de ce daca va uitati pe tot istoricul meu in blogosfera. Evenimentul se transmite si live direct pe site-ul evenimentului.

Nota bene: daca sunt greseli de exprimare, le pun pe seama racelii dure prin care trec de doua zile. Asa va rog sa le puneti si voi.Multumesc.
Incepe prima sesiune, Good Life cu Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic ne spune de lipsa programelor de educatie pe nutritie. Nu exista materiale scrise, nu ai siguranta pe informatiile pe care le gasesti pe net ca si mama sau tata. Alimentatia e prioritara pentru gravide si pentru copii, mai ales acum cand exista atatea discutii despre nutritie si alimentatie. Mihaela nu face doar consultatii clasice pentru cure de slabire, vin multi pacienti care doresc sa inteleaga alimentatia si relatia copiilor cu mancarea. Mancarea poate uneori sa umple un gol de afectiune, asa patim noi adultii. Atunci cand vine un copil pe lume e bine ca ce vede la noi sa fie varianta corecta, sa le asimileze ca si normale. Astfel nu va mai avea probleme de acceptare si nu va mai vedea mancarea ca si pedeapsa sau recompensa. De asta sfaturile de nutritie trebuie sa ajunga prima data la mamici, la parinti. Tu, ca si mama, trebuie sa crezi in ceea ce ii transmiti copilului.

Mihaela ne spune ca nu este medic pediatru, insa ne poate da acele sfaturi legate strict de alimentatia unui copil. Cand incepem diversificarea unui  bebelus, incepe efectiv educarea copilului catre a alege ceea ce este bun. Ea ne spune de o clinica din Elvetia care incearca sa faca un sistem pentru a detecta mimica unui copil vis-à-vis de placere si sfatuia mamicile sa dea copiilor legume. Ei spun ca un copil accepta un aliment nou daca tu ca parinte peseverezi. Cand copilul scuipa, nu neaparat se stramba, tu trebuie sa mai incerci de 2 ori. Daca a scuipat de 3 ori, in ziua aceea termini cu acea leguma, insa inca 10 zile ii dai….abea dupa 10 zile, daca copilul tot scuipa acea leguma, se poate spune si decide ca acea leguma nu ii place si poate fi inlocuita.
Dupa un an, copiii inca trebuie sa bea lapte si neaparat lapte integral. Acea grasime din lapte e necesara pentru dezvoltarea creierului. Surprinzator Mihaela ne sfatuieste sa folosim carnea de porc slaba, care se pare ca contine grasimi foarte utile pentru copii, aici totusi am rezerve eu personal.
Secret spus de Mihaela:  se pare ca daca un adolescent bea de 3 ori lapte pe zi, are sanse sa creasca cu un cm mai mult si sa aibe un sistem osos bun.
Si foarte important, trebuie sa faci ca o scoala de corectie pentru familie atunci cand vrei sa iti inveti copilul cu obiceiuri sanatoase de alimentatie,a dica toti membrii familiei sa fie implicati.
Mihaela primeste enorm de multe intrebari, cred ca , asa cum spune si moderatoarea Andreea Demirgian, ar putea fi facuta o zi de discutii cu d-na doctor Mihaela Bilic.
Incepe doamna pediatru Elena Dan cu o experienta de 40 de ani in pediatrie.Ea ne vorbeste despre asa numitele “boli de vara”.
Doamna doctor ne spune cat de important este ca un copil sa bea apa pe timpul verii si nu numai. 80-85% din corpul unui copil este apa. Daca beeblusul pierde 7-10% din greutate poate fi in pericol mare de a isi pierde viata chiar, inseamna ca are o lipsa de lichide majora.
Expunerea la soare de asemenea nu este foarte indicata pentru un sugar mai ales intre orele de pranz. Copilul trebuie expus progresiv, cu crème de protectie si cu hidratare.
Infectiile alimentare sunt de asemenea mai intalnite vara, sunt foarte periculoase pentru sugari si asta inseamna ca preventia devine din nou de preferat. Si trebuie sa intelegem ca atunci cand un copil e bolnav, apetitul lui scade, mananca mai putin si ca mama trebuie sa lasam obsesia pentru a hrani copilul, dar sa fim atenti la hidratare.
Cand plecam in concediu vara, trebuie sa avem la noi toate medicamentele de urgenta, antitermice, un antibiotic si sa ne instruim dinainte cum sa le folosim la medicul de familie sau la pediatru. De antibiotice trebuie sa ne ferim si sa nu le administram asa de repede, la primele semne de boala.
La intrebarea mea despre medicina homeopata, d-na doctor ne spune ca aceste remedii au rezultate doar dupa 3 ani, eu imi permit sa o contrazic, cu tot respectul pentru experienta dumneaei, dupa 4 raceli de “gradinita”, baietelul meu de 1 an si 7 luni si-a revenit cu tratament homeopat.
Urmeaza Alice Nastase Buciuta pe care astazi o ascultam ca mama a 3 copii , dar ca si om de presa. Alice vorbeste ca intotdeauna asa cum simte, ea spune cu sinceritate ca fiecare copil din viata ei a aparut cand nu isi dorea neaparat, nu s-a simtit niciodata pregatita. Pentru ea testul de sarcina pozitiv nu a fost un moment de bucurie. Alice ne spune ca teama de mama este rodnica, mereu exista teama ca nu esti o mama destul de buna, dar asta ne face sa invatam mai mult. Sa invatam sa pastram pozitivul in viata noastra. Totusi, sa nu excludem ideea de ajutor atunci cand devenim mame, un psiholog este uneori chiar un lux. Niciodata nu suntem pregatiti suficient pentru copiii nostri, insa sa vedem asta ca un lucru bun.
Intrebarea moderatoarei a fost foarte buna: ce parere are Alice despre bloggeritele care isi spun toate problemele pe blog si de faptul ca sunt judecate ca se expun prea mult. Asa cum ma asteptam, Alice ne spune ca tocmai faptul ca poti sa scrii despre asta, arata ca esti pe drumul bun si ca cei care te judeca gresit, au o problema…ei, nu mama care spune pe blog ce probleme are.
O alta intrebare frumoasa pusa de moderatoare, cum poti sa iti retragi cuvintele spuse pe blog. Alice ne spune ca doar poze ale copiilor a retras din blog, dar cuvinte nu.
Fericiti cei ce au bloguri pe care pot spune ce au de spus – ne spune Alice, e ca si o terapie psihologica. E chiar mai buna.
Urmeaza prezentari despre siguranta copiilor pe Internet
Ema Rotunjanu, Orange si Irina Nicolai, Salvati copiii – sunt cei doi speakeri care ne spun la ce riscuri se expun copiii atunci cand stau pe net.
Pe site-ul Orange exista deja un ghid practic pentru familie, care face parte dintr-un proiect in colaborare cu Salvati Copiii.
Irina de la Salvati Copiii ne spune ca varsta la care un copil foloseste un gadget este sub 4 ani. Ei sunt obisnuiti cu viata online, asta inseamna ca si in cei 7 ani de acasa trebuie sa introducem concepte de educatie online. Detalii mai multe puteti gasi pe sigur.info.
Irina ne mai spune o grama de reguli care ne vor ajuta sa ii educam pe cei mici de exemplu sa avem calculatorul in camera accesibila pentru toata familia, nu doar in camera lor, sa alocam 2 ore pe saptamana in care sa discutam cu cei mici despre online . Si sfatul ei preferat, sa cautam noi impreuna cu copiii resurse online simpatice, jocuri, filmulete si sa facem un plan impreuna cu cel mic la ce ne uitam pe net.
O intrebare legata de siguranta pe smartphone-uri ridica un subiect delicat, copiii pot accesa  internetul pe un telefon si aici inca nu exista module de parental control pe aceste device-uri.Intrebarea a venit si de la cineva specializat in siguranta copiilor, Cristiana Mateoiu de la MySafeKid.
Si iata ca ne va vorbi the Super Nany Smile, Irina Petrea.
Irina ne vorbeste despre parinti, nu despre copii. Si ea ne spune un mare si simplu adevar: suntem produsul copilariei noastre.Si relatia pe care o ai cu partenerul tau isi pune amprenta pe ceea ce va deveni copilul tau. Daca relatia de cuplu nu merge, nici relatai cu copilul nu va merge. Cand vedem frumusete in jur, inseamna ca noi avem frumusete in noi.
Initierea se face intotdeauna cu parintele de sex opus si modelul il luam de la parintele de acelasi sex. Si acum e un subiect extraordinar: mama care se ascunde dupa motivul copilului ca sa nu iasa dintr-o relatie nefericita cu tata. Spune nu divortez pentru copil…de fapt nu divorteaza pentru ca nu reusesc ele sa se rupa de relatie, de siguranta materiala sau emotionala pe care o au totusi cu barbatul cu care nu au o relatie buna. Altfel toata nebunia asta se duce asupra copiilor. Si stiu despre ce vorbesc.
Si cu Irina Petrea se poate face conferinta de o zi. Intrebarile nu se mai opresc si eu nu mai am starea sa scriu, ci doar ascult. Ma bucur ca in sala aceasta exista un nucleu de parinti constienti de rolul lor si de efectul vietii lor asupra copiilor.
Si urmeaza Bogdana Dobre, de la Jurnal din burtica. Bogdana are 3 copii si peste 1000 de postari si ea a castigat premiul “cel mai bun blog de parenting”. Are si 1400 de fani pe Facebook si a reusit sa ii implice in diverse actiuni bune. Regulile ei pentru un blog de succes sunt regulile unei vieti frumoase, sa fii sincer, sa fii tu insuti, sa iti asumi ce faci, deci ce scrii. Si ea, ca si Alice, isi respecta copiii atunci cand scrie pe blog despre ei, le cere acordul inainte de a pune orice despre ei. Acum cand fata cea mai mare va incepe scoala cu siguranta nu va mai posta poze sau fapte despre ea, pentru ca va intra si ea intr-o comunitate, cea de la scoala, si pot aparea si consecinte neplacute.
Andreea ne vorbeste acum despre blogul ei www.injoaca.ro , ea este astazi aici si in calitate de moderator, dar si mama si autoare de blog. Ea ii sfatuiesti pe cei care au business-uri pentru copii sa apeleze la mamicile care au blog. Andreea ne recomanda carti solide la propriu care se gasesc de comandat pe site-ul ei si mai ales povesti citite se pot gasi tot pe site-ul ei. Si eu am trait cu aceste povesti si imi aduc aminte cum la 4 ani inregistram povesti inventate de mine pe casetele parintilor cu Beatles sau Albano …Si iata Andreea pune punctul pe i: poti face bani din blog daca esti sincer si corect, daca recomanzi produse in care crezi si daca esti serios. Nu poti trai poate din asta, insa depinde de tine. Andreea ne spune atatea incat nu apuc sa scriu, este o enciclopedie de informatii pentru mine.
Si gata prima sesiune.
Urmeaza partea a doua de Good blogging, moderata de Alex Negrea, Social Media Manager la BCR.
Incepe Adrian Chirila de la Noriel si ne spune ce implicare isi doreste sa aibe Noriel in Social Media. Ei cauta persoane interesate sa testeze jucarii si sa scrie despre ele, nu dupa reguli impuse de Noriel. Cauta la modul serios, scrieti ceva cu legatura la lumea jucariilor si dati-le un mail. Vor fi alesi 3 bloggeri care vor primi cate un voucher de 100 de lei plus o colaborare de 6 luni sau un an cu Noriel. Suna foarte bine Smile. Aveti timp sa va anuntati participarea pana pe 9 iulie.
Urmeaza Mihai Dragomirescu de la Urbankid.ro  si ne spune despre cum sa iti optimizezi blogul. Si ne spune ca trebuie sa scrii despre ceea ce iti place cu adevarat, sa fii consecvent, sa creezi un obicei de consum pentru cititorii tai, sa faci continutul distribuibil in SM, sa fii prieten cu cititorul tau, sa inchei un articol cu call-to-action, sa ai guests-pots, sa declini brandul in cat mai multe forme. E ca un abecedar pentru un blogger la inceput de drum si chiar mai pe la mijloc, cum ar fi cazul meu poate Smile.  El ne recomanda wordpress-ul ca si platforma. Este bine sa eviti conflictele si sa scrii chestii pozitive.
Si ne spune si ce a invatat el ca si tata si asta e minunat ca accepta ca poate invata de la un copil. Si el ne invita sa ne unim eforturile online si offline si sa comunicam neviolent.
Urbankid are 2 ani si 6 luni si aproape 90% sunt cititori femei. Si are multe “servicii” sa zicem asa pentru parintii care vor sa faca blogging.
Ne spune si Alex Negrea cum s-ar putea face bani dintr-un blog personal. Eu nici acum nu inteleg de ce modereaza Alex aceasta sesiune, dar ascult pana la capat si sper sa inteleg.
El ne da niste reguli pentru a scrie un blog care sa functioneze:
Continut:
- scrie corect, niciodata copiat;
- contine opinia autorului (poitionare)
Hai ca incep sa inteleg, era nevoie sa vina cineva cu partea mai tehnica a lucrurilor si sa ne spuna direct si la obiect cum sa ne facem blogul. Chapeau.
- Paragrafe, liste, text ingrosat, text inclinat
- include butoane de social sharing;
- include fotografii reprezentative;
- raspunsuri/reactii la comentarii.
Networking:
- comentarii pe alte bloguri;
- conferinte, evenimente, webinarii;
- guest posts, colaborari, parteneriate;
- conectare in retele sociale;
- linkuri in blogroll, linkuri in articole.
Toate astea duc la trafic, influenta si comunitate si Alex ne spune ca ce e mai important este comunitatea.
Si urmeaza partea de publicitate pe blog si aici sunt atenta un pic , oricum se face si transmisie live si mai fac si altii live-blogging, o sa pun linkurile de indata ce le gasesc pe toate, sper…Open-mouthed smile
Am gasit deja, Elena Ciric face si ea live-blogging de la eveniment.
Si Alex ne da preturile si la publicitate, trebuie sa ai minim 15.000 de unici pe luna ca sa iei 150-250 de euro pentru un articol sponsorizat. Si ne recomanda si o lista de agentii – Spada, the Practice, McCannPR, Oxygen PR, Graffiti PR, Rogalski Grigoriu, Premium PR si cica ei ne asteapta propunerile noastre. Sunt in cautare de bloggeri creativi. Wow, asta da idee. Si iar zic Chapeau, Alex Negrea!
Urmeaza Ta-su, adica Eduard Grigoriu. Are un baiat de un an si 6 luni. Si e fericit ca e tata , dar are si multe frustrari si bloggingul il ajuta. Si e inginer. “blog de tata, de fericire, de frustrari,..”. Eduard a trimis mail sa fie doar participant la conferinta si a fost invitat sa vorbeasca.
Pe Eduard merita sa il ascultati pentru ca te face sa si razi sa si plangi, cel putin asta a facut povestea lui despre cum astepta sa se nasca copilul sau.
Si a urmat un filmulet extraordinar cu baietelul lui Eduard, pe care il cheama Luca, am revazut cu acest filmulet toate lunile de pana acum cu Mihai al nostru, minunat!!
Urmeaza Otilia Mantelers care este trainer de parenting. Are 3 copii, 2 fetite si un baietel si mai au 3 pisici. Ea vrea sa ne povesteasca despre bunele practici pe Facebook.
Ea ne spune ca jocul este puntea intre lumea copilului si a adultului. Copiii asa se nasc, asa raman cu acest limbaj si…dupa cum ne spune ea, e bine sa pastram acest limbaj. Jocul apropie, dezvaluie si dezleaga blocaje emotionale. Jocul ajuca la acceptarea emotiilor dificile si incurajeaza exprimarea lor. Si ea ne sfatuieste sa nu mai folosim aceasta fraza Boys don’t cry si baietii plang si e normal. Si la fel sa nu etichetam asa usor baietii mai dinamici ca si hiperactivi.
Pentru Otilia Facebook-ul este un instrument de comunicare a valorilor, sa fie sincer, sa ofere un quote of the day. Si ea viziteaza paginile celor care o viziteaza.
Cred ca e si ultimul speaker acum, Monica Jitariuc de la The Practice.
Si ea este mamica, insa o mamica mai practica. The Practice este un fel de agent de vanzari pentru bloggeri, suna bine, nu?
Sper sa imi mai tina bateria laptopului, dar preventiv spun acum cu ce voiam sa inchei: de luni imi reiau munca mea, la birou, unde lucrez de ani de zile, se termina concediu de ingrijire copil si sper sa imi gasesc timp seara sau in week-end sa mai scriu pe blog. Multumesc inca o data Evensys ca m-au sustinut si ca mi-au dat sansa sa invat atatea si sa cunosc atatea lucruri si oameni. Si ma bucur ca azi am venit la Social Media for Parents, un eveniment la care am invatat, am plans si am ras.
Gata, laptopul ma anunta ca mai am…8%.