Sfaturi pentru ultimele saptamani inainte sa apare bebe

17:28:00 5 Comments A+ a-

Cu toate cursurile de Lamaze, pregatiri si documentari, perioada mea de lauzie a avut cateva dificultati si din acest motiv prefer sa va spun voua, celor care acusi veti fi mamici, ce e bine sa faceti inainte sa apara bebe ca sa puteti sta ceva mai relaxate in perioada de lauzie care e mai delicata din toate punctele de vedere.

Inainte cu o luna de aparitia lui bebe:

- asigurati-va ca aveti cumparat 90% din ce aveti nevoie in prima luna pentru bebe, adica hainute ( body si pantalonasi – sunt de baza, sa aveti cate 7 bucati din fiecare), paturici moi ( preferabile cele cu o fata de bumbac sau din microfibra), vreo 20 scutece din bumbac sau tifon bune la sters dupa baita si la orice altceva ( se pot pune pe pernuta, se pot folosi la invelit, la tinut sub capsor la alaptat, dupa baita va trebuie 2-3 odata ca sa absoarba apa repede de pe bebe etc), scutece de unica folosinta ( 2 pachete ), servetele umede, betisoare de bebe, betadina de sters la buricut pana se vindeca, ser fiziologic pentru sters nasuc si ochi, pompita de nas.

- Pentru zona lui din casa, e bine deja sa aveti luat patutul, masa de infasat si cadita, cum vi le puteti organiza, dar sa le aveti inainte sa apara bebe.

- Sa aveti stabilit un scaun din casa/ fotoliu si pernute pe care sa puteti alapta linistite, sa fie deja pregatit cu o saptamana inainte de aparitia lui bebe, cand veti ajunge acasa nu veti mai avea timp de astfel de organizari, ba mai mult, cand veti intra in casa, il va cam apuca fomica dupa drumul de la maternitate. Si neaparat sa aveti luate 2 tuburi de Garmastan de care veti avea nevoie sa va calmati mameloanele.

- Pentru cine isi permite financiar, recomand cu caldura un interfon, cantar, sterilizator, incalzitor de biberon, un cosulet de purtat prin casa in care bebe sa stea confortabil ca in patut si un scaun special de alaptat. Si de asemenea sa aveti macar in plan ce carucior veti cumpara, oricum primele saptamani nu prea il veti folosi, veti sta cu bebe prin casa, iar afara va fi mai bine sa stea in bratele mamei sau ale lui tati, daca nu e prea cald.

- De asemenea, va recomand sa aveti un lighean mic doar pentru bebe, pe care il veti folosi pe perioada zilei pentru diverse lucruri gen spalat la fundulet dupa ce face caca, daca vreti sa il mai stergeti pe fata etc. Dar lighenutul sa fie doar al lui. E util ca sa nu va fataiti la baie de 10 ori cand aveti nevoie de apa la diverse „activitati".

- E bine sa va luati o pompa de san, sa fie acolo, dar atentie ce luati, mai bine dati un ban si merita, nu luati chestii ieftine pentru ca oricum mulgerea cu pompa nu este cea mai placuta activitate si aveti nevoie de ceva care sa nu va afecteze neplacut;

- Celor care alapteaza le recomand protectiile de silicon, sunt foarte bune mai ales pentru inceput si pentru cele care aveti mameloanele sensibile.

- Fie ca alaptati, fie ca hraniti cu lapte praf un set de 2-3 biberoane sa aveti in dotare. Laptele praf, daca e cazul, il cumparati dupa ce apare bebe in functie de ce va spune neonatologul. Laptele praf nu se cumpara dupa ureche in nici un caz si nici dupa pret, nu inseamna ca daca e scump e cel mai bun. Eu recomand si celor cu lapte mult sa aibe in vedere si laptele praf, sunt momente cand veti avea nevoie sa va odihniti si altcineva sa poata hrani bebelusul. In momentul cand sunteti la maternitate, discutati cu neonatologul ce lapte praf ar fi bine sa aveti in casa.

- Deja din luna a 8-a pentru viitoarea mama e greu sa mai faca cumparaturi, nu va spun ca in perioada de lauzie e practic imposibil sa pierdeti vremea prin supermarketuri, asa ca e bine sa va faceti un mic stoc in casa de apa plata, hartie igienica, diverse chestii de crontait care va fac bine, paine feliata ambalata care rezista si o saptamana, iaurturi, ceai de sunatoare, ceai de musetel, ceai de galbenele. Chiar daca are cine sa va faca cumparaturi, e bine sa aveti in casa lucruri de maxima necesitate, ca sa nu stati si sa asteptati sa ajunga sotul cu cumparaturile pe care de data asta trebuie sa le faca singur.

- La capitolul cosmetice bebe, va recomand ca macar primele 3 luni sa folositi produse organice sau cat mai bune calitativ va permiteti, apoi puteti apela la gamele clasie de supermarket. Sa va pregatiti cu un gel de baita, un sampon, un ulei de bebe, o crema hidratanta si o crema de fundulet. Indiferent de posibilitatile financiare pe care le aveti, uleiul de migdale curat e cel mai bun si accesibil. Se gaseste la Plafar in sticlute mici care costa cam 5 lei bucata, luati-va 2 pentru inceput, sunt bune de dat pe pielea copilului de la picioare si pana pe cap.


Cam acestea ar fi cele mai importante aspecte de care este bine sa tineti seama inainte de sosirea cu bebe acasa. Voi completa acest articol in curand cu multe alte recomandari, sper sa va fi de folos si astept sa va raspund la intrebari cu mare drag!

5 comments

Write comments
Anonymous
AUTHOR
9 februarie 2011 la 23:37 delete

Daca nu te superi Ana,suplimentar pot spune ca ar fi mai bine sa luati pachete mici de scutece de unica folosinta de la diferite firme pentru a observa care sunt ok pentru bebe,eu am incercat mai multe si nu toate m-au multumit.Referitor la sterilizator si incalzitor pentru biberoane,nu va grabiti sa investiti banutii deoarece poate fi o investitie inutila daca alaptati cu lapte matern,eu una am fost sfatuita sa astept sa nasc dupa care in functie de bebe urma sa fac sau nu cumparaturile.Referitor la carucior ce sa zic,eu am nascut vara si de la 5 zile de la nastere am iesit la plimbare cu bebe zilnic indiferent de vreme de la 10 minute la 2 ore astfel,recuperarea a fost mai usoara :))

Reply
avatar
Ladybook
AUTHOR
10 februarie 2011 la 12:09 delete

multumesc de comentariu!!! sunt foarte binevenite orice alte idei, eu stiu cat de greu a fost sa umblu pe net si prin reviste sa adun diverse lucruri. Si noi am luat scutece de diverse feluri exact in acelasi scop,sa testam.

Reply
avatar
g.cojocaru
AUTHOR
12 februarie 2011 la 18:19 delete

imi permit sa adaug forfecuta pentru unghiutele bebelusilor si ceaiuri pentru stimularea lactatiei pentru mama - care sunt recomandate a fi consumate chiar si in maternitate. Betadina nu cred ca este un must- have. Depinde numai de medicul neonatolog/pediatru: unii recomanda betadina, altii alcool alb, altii baneocin pudra...

Reply
avatar
Ladybook
AUTHOR
14 februarie 2011 la 12:08 delete

Da, forfecuta trebuie neaparat si de utilizat cand doarme bebe, usor si cu atentie pana capatam antrenament. Baneocinul trebuie pus dupa ce se curata acolo cu ceva lichid ( betadina, alcool alb), el grabeste vindecarea in conditii bune. Betadina mi s-a parut totusi cea mai buna varianta si fiind si colorata vezi clar unde ai dat.

Reply
avatar
Ladybook
AUTHOR
6 martie 2011 la 11:12 delete

multumesc pentru comentarii si mai astept sugestii!

Reply
avatar