Femeia, eroina si in secolul civilizatiei

12:15:00 1 Comments A+ a-

Uitandu-am zilele acestea pe site-ul http://www.imparte.ro/ am ramas socata de cazurile de acolo si parca aveam senzatia ca sunt in evul mediu. Pe acest site isi scriu durerea oameni ai zilelor noastre loviti de probleme vechi ale omenirii, saracia si foamea si boala.
Sunt mame acolo care lupta zi de zi la propriu sa isi tina copiii in conditii umane, sunt mame care au stat zile intregi in strada cu copiii langa ele pentru ca nu au mai avut unde sa se duca.
Am stat si m-am gandit ca in aceasta epoca a civilizatiei, maternitatea in sine ca si stare nu este sustinuta, a fi mama este un handicap si este un stigmat.
Si nu e vorba de aceste femei chinuite care ajung sa ceara altora bani si lapte praf, culmea, e vorba si de femeile din patura de mijloc, femeile cu studii si cu o slujba buna in randul carora ma aflu si eu. Imediat ce suntem insarcinate nu mai avem acelasi statut in domeniul de business, decat daca ne neglijam statutul de viitoare mama.
Dupa ce devenim mame, primim niste bani aruncati de la stat cu care abea reusim sa ne acoperim cheltuielile vitale, chiar daca anterior am muncit si am adus contributii frumusele acestui stat. Am auzit replici de genul "pai sa va tina barbatul , daca tot v-a pus la facut copii" sau "de ce nu ati strans inainte?". De ce suntem tot timpul legate de ceva exterior noua?
O femeie care a muncit, care a fost corecta si are toate taxele platite catre stat, care e un cetatean bun si in plus aduce un copil pe lume, de ce trebuie sa fie privita ca un parazit?
Am mai auzit de mame care ar dori sa munceasca ceva si pe perioada cat stau acasa...si mi-as dori si eu asta. E multa munca care se poate face si de pe un calculator de acasa, ca doar inca creierul ne este productiv...insa nu prea ne vrea nimeni.  La fel si munca de mana care s-ar putea face tot acasa, dar nu am auzit sa investeasca nimeni in asta momentan.
Si ajung iar la cazurile extreme, la femeile care scriu pe imparte.ro si care cer o farama de speranta. Unele vor sa se intoarca la munca sau si-au lasat deja bebelusul acasa si s-au dus la munca...desi uneori e sfasaietor sa lasi acasa un copil care inca suge de la sanul tau si sa te reintorci la munca, ca asa cere aceasta societate civilizata.
Am mai vazut tot acolo comentarii de genul " sa pui mana sa muncesti la tara, ca este pamant de lucrat"...ma intreb daca acel comentator stie ce inseamna sa lucrezi pamantul si ca o femeie singura cu un sugar in brate are sanse zero sa se apuce de agricultura.
Si totul pleaca de la lipsa de informatie si civilizatie...da, azi in anul 2011 societatea nu stie ce inseamna o femeie insarcinata, ce nevoi are ca sa nasca un copil sanatos, ce nevoi are o femeie cu un copil sugar ca acel copil sa devina intr-o zi un cetatean sanatos si educat si lumea asta sa ajunga mai buna...nu, aceste lucruri nu se stiu, nu se doreste sa se stie si sunt trecute cu vederea. Ni se arunca reclama cu Pampers si laptele Nan de la Nestle de la care atatia copii se imbolnavesc. Ceva de genul, pai aveti pampersi si lapte, ce va mai trebuie, hai, la munca cu voi!
Sunt trista, dezamagita, scarbita chiar ca traiesc intr-o era a civilizatiei unde nivelul adevarat se invarte intre etapele Evului Mediu.

1 comments:

Write comments
Anonymous
AUTHOR
19 februarie 2011 la 17:27 delete

si nevoile si pretentiile ne-au crescut odata cu civilizatia. Iar organizatiile mari, precum 'statul' nu reusesc sa acopere tot, pt ca nivelul de acoperire tine de capacitatea de a fi productiv, ori statele sunt organizatii gigant care se misca greu si birocratic prin definitie si tot prin definitie au pierderi mari (motivul e simplu: deciziile se iau greu, lucrurile se urnesc si mai greu, toti fura, pt ca exista mentalitatea cf careia daca e al statului e al tuturor, deci al nimanui,... etc). Asteptarile vor creste cu mult mai repede in randul populatiei decat va putea orice stat sa previna si sa trateze.
In ceea ce priveste reactia unora, asta tine de cata minte are fiecare (ca doar uscaturi sunt si au fost intotdeauna).
Femeile sunt vulnerabile in perioada maternitatii si da, nu pot fi "productive" in sensul mentionat de tine si da, au dreptul sa fie protejate in aceasta perioada macar si pt simplu fapt ca este o investitie in viitorul tuturor.
Dar femeile au dus-o intotdeauna greu in perioada maternitatii, de-a lungul intregii istorii a omenirii. Daca privesti dpdv macro, acum situatia e relativ buna.Din pacate o viziune macro nu ajuta o mama care n-are cu ce sa isi hraneasca copilul... acolo trebuie solutii concrete si rapide.Numai ca solutii universal valabile nu exista.Exista posibilitatea de a imbunatati situatia printr-o legislatie protectiva...dar trebuie si aplicata!! Si inteleasa!! Si ajutoarele de la stat nu trebuie sa fie singura solutie
In rest, cred ca mai bine incercam sa facem ceva pt cei ce au nevoie de ajutor, fie ei femei, batrani, copii sau chiar adulti care au ajuns pe marginea prapastiei. Si nu trebuie sa ajungem pe muchie ca sa intelegem ca a ajuta este esenta umanitatii si ca fiecare dintre noi poate ajunge la punctul la care sa aiba nevoie de ajutor.

Reply
avatar