Despre vinuri si arta de somelier – pe scurt

11:13:00 0 Comments A+ a-

Nu imi place alcoolul, decat cel din parfumuri si pe acela il accept pentru ca transporta aroma minunata catre receptorii mei de miros.
Cu toate acestea, acum cativa ani , cred ca prin 2006 -2007, prin forta jobului, a trebuit sa ma implic in niste proiecte care insemnau mari preocupari ale mele fata de vinuri.
Atunci l-am cunoscut pe Virgil Dumitrascu, unul dintre cei mai mari somelieri din Romania si actual vicepresedinte al Asociatiei Somelierilor din Romania.
Era exact ce imi lipsea mie, numai chef  de asa ceva nu aveam, eram tufa de Venetia in domeniu…sau tufa de Odobesti, ca sa pastrez registrul de vocabular al universului de vinuri,  stiam teoretic ce inseamna somelier, insa mi se parea un fel de fitosenie inutila.
Despre prima sedinta cu Virgil nici nu vreau sa imi amintesc, am fost luata pe sus de superiorul meu de pe atunci si pusa in fata faptului implinit. Somelierul era la costum si extrem de politicos. Eu in blugi, intre delegatii si plecari prin tara si cu un mare sictir vis-à-vis de subiect. Si mi-a si explicat cu ce se ocupa, cum testeaza el vinurile, cum le apreciaza si cum poate sa ajute consumatorii de vin sa aleaga ceva pe gustul lor. Si eu ma uitam la ceas.
Daca cineva mi-ar fi spus atunci ca la inceputul anului 2008 eu voi fi gazda intalnirii cu cei mai mari 5 somelieri din Romania intr-un hypermarket celebru din Bucuresti, as fi zis ca persoana respectiva a baut prea mult vin si ca neuronii lui fac deja party in vie. Si anul acela am mai repetat inca o data figura in vara.
Pentru ca nu imi place sa bat apa in piua mult, concluzia este urmatoarea: a fi somelier este o arta, este si un dar pe care il primesti de Sus sau nu. Este o preocupare la limita intre pura atractie, interpretare subiectiva si mod de a supravietui. Este ceva din care se poate trai asa cum se poate trai din pictura sau din poezie….ori esti cel mai bun si ai si un pic de spirit mercantil si mananci de pe urma operei tale cat inca esti in viata, ori ramai un artist neinteles despre care va scrie posteritatea. Si este greu sa fii mercantil cand esti artist.
Si inca ceva – de la Virgil am aflat ca exista vin fara alcool si am si cumparat. Si am si baut. E foarte bun, cel putin in opinia mea.
Cam atat. Vreti mai multe? Deschideti Google si scrieti Virgil Dumitrascu in casuta de cautare. Mie mi-au aparut ca sunt peste 20.000 de rezultate.