Astepti un bebe? Tu esti prioritatea ta .

12:13:00 4 Comments A+ a-

Luati titlul ca atare si o sa va spun de ce. Si va spun acum intr-o dimineata in care am 35 de saptamani, un bebe dinamic si vesel in burtica, 14 kilograme de dragoste in plus si o pofta de mancare si o sete maxima a la Pantagruel.
Ii multumesc lui Dumnezeu ca am intalnit oameni care mi-au deschis ochii asupra anumitor lucruri si ca m-am pregatit metodic din vreme si...mai ales ca il am pe sotul meu langa mine si acum mai am doar un pic pana la marea intalnire cu una din minunile din viata mea.
Dar eu, simt practic si organizat, trebuie sa folosesc experienta de pana acum si sa va aduc sugestii pentru ca sunt sigura ca va va fi de folos:
-         faceti-va rezerve financiare din vreme, lasati ideile cu criza si cu „nu am de unde”, orice banut cat de putin pus deoparte va fi o comoara in perioada sarcinii cand apar nevoi si situatii la care nu mai puteti spune „lasa ca se poate si fara”. Doar cateva maruntisuri: o sa aveti nevoie de alte haine si nu ca aveti fite in cap, dar orice va strange si nu sta bine pe tine, iti da o stare de iritare si o agitatie...si adrenalina de orice fel in aceasta perioada nu va face bine, stiu de la oameni avizati. La fel o sa vrei intr-o zi sa mananci ceva ce pana acum nu ai mai mancat si trebuie sa iti iei ce e mai bun si mai sigur din punct de vedere alimentar, o ciocolata bio costa dublu fata de una normala, o prajitura luata de la o cofetarie care pune putini aditivi costa triplu fata de cele din supermarketuri si cofetarii obisnuite. Si la fel sa vedeti cat costa o pereche de blugi pentru gravide.....
-         Mergeti la un curs de puericultura sau de Lamaze, daca se poate si impreuna cu partenerul dumneavoastra, gasiti diverse variante de pret si poate gasiti si la spitalele din oras, cautati, isi fac publicitate pe net, folositi google si o sa gasiti. O sa aflati lucruri adevarate si nu o sa trebuiasca sa va bazati numai pe ce stiti de la mama si bunica , de la prietene sau de la ginecologul vostru... si o sa puteti sa puneti intrebari. Nu ne-am nascut invatati si e mai bine sa stiti. Eu asa am aflat exact care e treaba cu epidurala, am vazut si acul, am inteles macar teoretic ca omul e facut sa nasca natural ca orice fiinta pe lumea asta si ca trebuie sa te gandesti la binele copilului cand alegi unde nasti si cum nasti.
-         Acordati-va rabdare, daca vedeti ca nu va mai puteti rezolva inclusiv lucrurile personale, gen epilat sau pedichiura, asta se intampla cand burta ia volum, cereti ajutor acasa sau daca mergeti la salon uitati de orice instrument care va poate rani si cereti clar si raspicat celei de la salon sa uite de forfecuta si chestii taioase, sa foloseasca scruburi, ulei de cuticule etc. La epilat daca simtiti ca strangeti din dinti sau din orice alt muschi la clasica durere care pana acum nici nu ati remarcat-o.....renuntati la smulgere, treceti la altceva.....sau renuntati si punct. Orice contractie de acest gen poate ajunge la bebe cu efecte neplacute pentru el.
-         La serviciu informati oficial ca sunteti insarcinata de indata ce e confirmata medical sarcina, colegii de la Resurse Umane trebuie sa pastreze confidentialitatea asupra acestui lucru fata de restul firmei unde lucrati, restul echipei e de anuntat cand doriti voi. Dar e bine sa nu tineti foarte mult secret, daca ei nu stiu ca sunteti in starea asta , nu au cum sa inteleaga ca in unele dimineti nu suportati nici mirosul imprimantei. Si cereti la Resurse Umane sau la cineva care stie legislatia muncii bine sa va spuna toate drepturile voastre, cum se calculeaza salarul cand luati concediu medical, cum se modifica zilele de concediu platit. In mod normal cei de la Resurse Umane trebuie sa iti prezinte ei toata paleta . Acelasi lucru trebuie discutat cu medicul de familie.
-         Evitati persoanele din anturaj care sunt negative, care tot timpul se plang de ceva , chiar cu riscul ca vor comenta ca nu ii mai bagati in seama si spuneti-le clar si la obiect ce aveti de zis, nu va retineti starile voastre cu grija fata de sentimentele celuilalt. Daca sunt cu adevarat prieteni sau oameni care trebuie sa ramane in zona voastra de suflet, vor ramane, daca nu, inseamna ca nu e locul lor langa voi. Stiti ce variatii de tensiune puteti face de la o mica suparare sau ascultand un om care vorbeste numai despre criza si cate kilograme are de dat jos? Stiti ca puteti avea si indigestie pe tema asta ? si la indigestie ce toxine acumulam brusc in corp? Mai bine sa nu stiti. Evitati si stirile de la TV. Cititi pe net ce va intereseaza sau ascultati numai stirile meteo sau cele culturale. Evitati situatiile de la birou in care sunt conflicte sau tensiuni si faceti-va strict munca voastra. Eu dupa ce am citit chiar niste declaratii ale guvernantilor nostri, nu am putut manca vreo 3 ore.....si dupa pregatit o sedinta la seviciu timp de 2-3 ore in fata laptopului,  am facut tensiune 14 cu 8 in luna a 5-a.

Orice faceti, ascultati-va pe voi, corpul ne da mesaje atat de clare si acum chiar trebuie ascultat.

Si daca mai aveti intrebari, astept comentariile voastre.

Sanatate, iubire si echilibru!

4 comments

Write comments
Enchanting Me
AUTHOR
6 octombrie 2010 la 15:17 delete

Cand vei avea timp poate vei posta toate drepturile gravidei... Cele pe care ar trebui sa le afle de la Resurse Umane. Nu toate femeile au sansa sa aiba colegi de gasca la Resurse Umane si ma gandesc ca le-ar fi de mare ajutor sa le gaseasca pe acest blog. Am citit mai multe articole scrise de tine pe net. Sunt foarte interesante si utile. Apreciez ceea ce faci.

Reply
avatar
Ladybook
AUTHOR
6 octombrie 2010 la 19:52 delete

Multumesc si chiar asta intentionez sa fac ...mai ales sa explic practic si sa dau exemple. Exista site-uri specializate cu legislatia muncii, chiar un site cu drepturile gravidelor, insa ametesti in termeni si nu sunt date exemple concrete din care sa intelegi. Sunt acum in luna a 9-a si recunosc ca uneori mi-e greu sa stau sa ma concentrez sa scriu mai organizat, dar....nu ma las :). Plus ca sunt convinsa ca voi avea un bebe cuminte si o sa ma lase sa scriu.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
26 octombrie 2010 la 09:59 delete

Multumesc pentru articol. Eu am 28 de saptamani. In ceea ce priveste transparenta de la resurse umane de unde luicrez eu...slabe sanse...iti spun doar daca intrebi tu si iti da o foaie din codul muncii legat de responsabilitatile gravidei fata de locul de munca, dar nu iti zice nimic de ce beneficii ai conform contractului colectiv de munca.

Reply
avatar
Ladybook
AUTHOR
26 octombrie 2010 la 10:14 delete

Eu am tot intrebat si intrebat si pe mail si la telefon pana mi-au explicat, este jobul lor, pentru asta sunt platiti. Banuiesc ca si tu muncesti pe niste bani si iti respecti fisa postului, nu? Si ei la fel.Conform contractului colectiv de munca la nivel national, stiu sigur ca mai poti obtine un salar mediu pe unitate, conditia este cum ai nascut sa duca cineva la birou o copie dupa certificatul de nastere al copilului si o cerere in care sa soliciti acesti bani.... este indiferent de firma si domeniu, doar sa nu aveti voi si mai multe beneficii in contractul colectiv la nivel strict de firma voastra...ceea ce iti doresc :).

Reply
avatar