Tu de câte ori te speli pe cap pe saptamânã?
Eterna problemã controversatã a spãlatului pãrului este legatã de frecvenţa acestei acţiuni. Când eram copii, mama nu ne lãsa sã ne spãlãm prea des pe cap ca sã nu rãcim, acum când muncim in birouri prost aerisite sau unde aerul condiţionat invârte acelaşi praf permanent şi mai stãm în trafic minim 2 ore pe zi, ajungem sã ne spãlãm pãrul şi zilnic.Pãrul ne este o podoabã, la propriu, ne defineşte ca şi apariţie, ne aratã şi vârsta si gradul de sãnãtate, ne aratã stilul de viatã şi felul cum dorim sã arãtãm.
Moda americanã a impus spãlatul zilnic al pãrului şi asta din cauza faptului cã acolo chiar se impunea, poluarea si mizeria te obligau încã din anii 60 sã te speli zilnic, mai ales ca pãrul reţine extrem de mult praf din atmosferã. La noi a funcţionat multã vreme spãlatul pãrului doar in week-end şi încã multã lume pãstreaza obiceiul din pãcate.
Reguli panã la urmã nu existã, pãrul trebuie spãlat de câte ori simţi nevoia, în funcţie de felul lui si utilizând produse specifice care sã îţi facã bine si nu rãu.
Şi spãlatul se face cu şampon pentru pãr, în minim 2 etape şi apoi se aplicã un balsam sau un ser, se mai clãteşte o datã şi apoi se trece la uscat si coafat. Clãtitul final este important, trebuie sã fie lung mãcar cât a durat procesul de spãlare.
Sã luãm în discuţie cateva “studii de caz” .
Parul “gras” , parcã uns cu ulei.
Aud mereu “am pãrul gras, mã spãl mai rar ca sã nu-l îngraş si mai tare”....wrong! La un pãr gras chiar se impune un spãlat la 2 zile, insã cu un sampon neutru dermocosmetic ( Vichy , Klorane – 25—35 lei) , nu din gamele speciale pentru pãr gras pe care le gãsim in toate magazinele gen Head & Shoulders (10 lei) sau Clean (10 lei) şi care sunt agresive . Pana la urma mai degraba un şampon Gerovital sau Elmiplant ( 8-9 lei) daca nu ne permitem un Vichy, au calitãţi si calmante şi regeneratoare.
Balsam foloseşte cu zgarcenie maxima, doar hidratant pe toata lungimea parului, nu înseamna ca daca grasimea pleaca de la radacina, parul nu are nevoie şi acolo de hidratare. Nu folosi produse leave-in, nu sunt pentru tine, uita de ele.
Nu folosi foehnul la temperatura cea mai mare, o sa îţi streseze pielea capului care ca si reacţie de aparare va secreta mai mult sebum şi la cateva ore dupa spalat, o sa arati cam rau.
Evita sa îl ţii strans, asta e o regulã pentru toate tipurile de pãr, însã pentru pãrul care se îngraşa nimic nu e mai rãu decat un elastic care îl sufocã.
Pãrul gras din pãcate emanã uneori şi un miros neplãcut, asa ca obisnuieste-te sa porti la tine un parfum de par si sa-l folosesti uneori in timpul zilei la birou sau pe unde esti plecatã. Existã produse de lux din aceasta categorie – Chanel are versiuni de parfum pentru pãr la cateva din parfumurile sale foarte celebre gen Allure ( 230 lei) – insã Sephora are o variantã mai ieftinã de spray de posetã pentru pãr ( 20 lei) si eficient, cu un miros fresh neinţepator, adaptat la orice moment al zilei.
Dacã ai folosit produse de styling , seara clar spalã-ti parul bine dacã nu vrei ca a doua zi sã pari ca ai clei in cap. Din pãcate observ lucrul ãsta la multe femei din jurul meu si le stricã toatã imaginea.
Pãrul moale si fãrã volum
Pentru un pãr fãrã volum nu are sens sa îţi faci iluzii deşarte uitându-te la reclamele cu şampon pentru volum care iţi promit ca dupã ce ieşi din duş o sa arãti ca şoricelul din spotul la samponul Foltene sau ca si Claudia Schiffer scuturandu-si pletele in lumina reflectorului. Un pãr cu fir subţire, moale si care nu are volum prin natura lui....asa rãmane, trebuie doar ingrijit cu atentie si sa ii gasesti o aranjare care sã te avantajeze. Dar trebuie spãlat si nu spãlatul îl înmoaie mai tare, în nici un caz. Trebuie sã iei un şampon care are grijã de texturã şi de rãdãcini, sã ai şi un balsam hidratant. Bineinteles sunt binevenite şampoanele pentru volum, insã nu te aştepta la minuni. Existã totuşi şampoane care garantez cã fac o minune micã legatã de volum mãcar cateva ore dupã spãlat şi uscat cu foehnul: şampoanele pentru volum de la Kerastase şi de la Tigi. Meritã investiţia şi feelingul e deosebit.
Eu consider acest tip de pãr cel mai provocator şi permisiv ca “experimente” de coafare, e pãrul pe care te poti juca cu fixativ.
Dupã spãlat şi uscat, il poti da cu fixativ stand cu capul in jos sau ciufulind pãrul cu mana in timp ce treci cu fixativul prin zona respectiva. Foloseste un fixativ de calitate, aici e tot secretul, ideale sunt cele profesionale ( 30-100 lei), dacã nu mãcar ia un l’Oreal sau un Wella, cu preturi undeva la 20 de lei. Imi pare rãu ca incã la noi nu a apãrut Elnett de la l’Oreal, este un fixativ care in Austria sau Cehia il gãseşti in supermarketuri cam pe la 5-7 euro şi existã si in mini format de 3-4 euro. Sper sã il aducã vreun distribuitor şi pe la noi.
Un asemenea pãr e bine sã fie vopsit şi in culori luminoase, insa intr-o singura culoare , nu şuvite. Ideea cã şuvitele dau senzatia de volum nu ştiu de unde a ieşit, dau doar un aspect dezordonat. E adevãrat cã am vãzut capodopere realizate de stilişti unde şuvitele erau fãcute intr-un mod extrem de avantajos pentru coafurã, insã nu cred cã ne permitem stilişti care sã ne coste sute de euro zilnic şi sã ne tinã 5 ore pe scaun pentru realizarea operei.
Pãrul moale la rãdãcinã şi tepos şi ciufulit la varf!!
O boy... ãsta e pãrul cel mai cel mai.....bietele fete de la coafor când vãd aşa ceva, ofteazã şi se pregãtesc de atac cu tot ce au ele în dotarea tehnicã ca respectiva “nefericitã” sã iasã zâmbind dupã operaţiunea şamponat şi coafat.
În primul rând acest tip de pãr trebuie spãlat cam la 2-3 zile, cu un şampon nutritiv, cu un balsam nutritiv şi ceva mai gras. Recomand serurile pe baza de ulei, este un ser foarte bun la Avon, numit anti-frizz ( 20 lei) pe care îl aplicãm dupã ce am uscat pãrul. Serul se toarnã în palme, se intinde pe palme şi degete şi apoi se trec mâinile prin pãr. O sã fiţi surprinse, nu ingraşã deloc. Se poate aplica pe pãrul ud daca il uscãm cu foehnul. Toate acţiunile acestea le facem sã domolim firele rebele şi vârfurile uscate şi ciufulite.
E mai uşor sã uscãm pãrul întâi complet şi apoi sã îl ondulãm numai la vârfuri decât sã îl chinuim cu placa de pãr de la rãdãcinã şi pânã la vârf. În timp, placa nu va face decât sã usuce şi sã chinuie şi mai mult firele rebele şi veţi deveni dependente de placã. Oricum placa de pãr, oricât de bunã ar fi, o recomand doar pentru folosiri ocazionale pentru orice fel de pãr.
Cum sa evitãm “a bad hair day”?
Indiferent de tipul de pãr pe care îl avem, sunt acele zile cand pãrul parcã o ia razna si stã rãu , ne face sã ne simţim aiurea şi avem tendinţa sã îl acoperim cât mai mult, sã îl strângem în clame şi elastice.
Soluţia este sã-l spãlãm, sã aplicãm un tratament hidratant de bunã calitate, sã-l uscãm cu capul în jos şi trecând mâinile prin pãr în timpul uscãrii, sã-l dãm spre spate ca sã nu acoperim faţa, sã facem cea mai simplã coafurã, dar lejerã, şi sã aplicam un nor scurt de fixativ. În acea zi sã accentuãm altceva din ţinuta noastrã, însa tot din partea de sus a corpului, fie sã ne facem un machiaj cât mai frumos şi avantajos posibil, cu un corector bun si un fond de ten de calitate maximã, fie sã avem niste bijuterii care sa ne facã sã ne simţim minunate sau sã ne punem o eşarfã în culori vesele.
Oricum reţineţi un lucru simplu: mai bine un pãr curat şi nu foarte coafat, decât un pãr vizibil nespãlat şi ultra tapat şi dat cu spumã şi fixativ pânã la refuz.
Acestea au fost sfaturile mele pentru podoaba noastrã capilarã, vã urez sã fiţi frumoase şi sã aveţi numai “glamour hair day” .