Cine sunt modelele noastre? Sau...avem nevoie de modele? Cu ce ne serveste mass media?

16:32:00 0 Comments A+ a-

Am respectat indicatia medicului de a ma feri de stres cand sunt in concediu de risc maternal si nu ma mai uit la stiri, nu ma mai uit la emisiuni de talk show mai agitate, de ziare nici nu mai stiu cum arata etc. Este extraordinar. Pentru ca au inceput sa se cristalizeze in mintea mea imagini si persoane care inseamna cu adevarat repere pentru mine legate de diverse valori , valori care se regasesc si in felul meu de a fi.
Apelez acum la rezerva de DVD-uri si ieri am vazut un filmulet despre viata lui Mozart, despre copilaria lui chinuita pentru faptul ca avea talent si parintii puteau scoate bani din asta. Se intampla si azi lucruri identice din pacate.
Am fost dezamagita sa aflu ca Anca Florea nu va mai aparea la Antena 3 dimineata cu revista presei, adevarul este ca toate comentariile ei nu erau prea comerciale si nu sunau dupa cum se doreste ca sa ridici rating-ul. Asta am simtit eu ca s-a intamplat.
Am vazut emisiuni TV insa in reluare si in felul asta am selectat ce am dorit sa vad. Am revazut-o pe Tania Budi la Agentul VIP si tot la aceeasi emisiune am vazut reluarea editiei de 8 martie. A fost o echilibrare sa le ascult pe cele 3 doamne Roman, care se completeaza atat de bine in discursul lor coerent, curat, pur si simplu placut sa il asculti. Mioara Roman ramane pentru mine imaginea doamnei prin excelenta, inca astept sa ii apara cartea si sa o citesc. Oana si Catinca sunt femei care au ce sa spuna, au ce sa transmita altora si o fac cu simplitate si generozitate, fara sa pozeze pe reviste sclipicioase si sa afiseze elemente de opulenta.
Am revazut emisiunea de la B1 TV cu Roxana Iliescu si cu 2 medici renumiti, s-a discutat atat de clar si argumentat pe tema maternitatii si a alaptarii, o emisiune de vazut si de luat notite.
Chiar si emisiunile in care a mai aparut Daniela Gyorfi mi-au placut, e o demonstratie de sinceritate cu riscuri pentru imaginea ei publica. Si ce daca, ea munceste cum stie ea si isi acopera singura nevoile ei si ale mamei ei. Si asta e suficient,
Dupa toate astea ma gandesc ca pana la urma societatea ne-a format sa avem nevoie de modele, de persoane care ne sunt superioare in ceva si de la care avem ce invata. Fiecare din noi avem ceva bun si superior celorlalti si trebuie sa luam asta ca pe un privilegiu primit de la Dumnezeu si sa invatam sa si daruim din el.
Din cauza asta cred ca cei din media ar trebui sa gandeasca ceva mai mult atunci cand promoveaza anti-modele sau non-modele, mai exact oameni care sunt „superiori”celorlalti la capitolele considerate pacate, indiferent de religia sau credinta care le vede ca si pacate. Nu inteleg cum putem promova persoane care isi exacerbeaza viata intima, mai exact sexuala, si o expun ca pe un film sau o poveste XXX sau se expun ca si fizic in forme diverse si vulgare.Pentru ca nu nuditatea e problema, nu un san dezgolit este dezgustator, ci contextul in care expui. Am vazut prezentari de moda unde semnele de nuditate aduceau valoare creatiei, insa si unele unde pur si simplu te iritau vizual.
Pe langa asta, scandalurile personale ajung subiecte de emisiuni TV vazute de sute de mii de oameni si de asta spun fara rezerve ca mass media si-a pierdut simtul responsabilitatii fata de societate sau de umanitate, fata de oamenii care stau in fata televizoarelor....pentru ca asta e viata, televizorul e obiect central in multe sufragerii, este sursa de informare, de petrecere a timpului liber si nu ar trebui sa se profite de asta si sa se bage atata „noroi” pe ecrane. Si cei din mass media stiu ca pot manipula prin stimularea permanenta a unor chestii instinctuale, aflate in oameni, instrumentul „paine si circ” se doreste si prinde repede la public – are efect instant. Dar cu „paine si circ” nu asiguri nimic de durata si nimic bun. Si pana la urma prin atata stimulare de acest gen, e ca si cu un viciu, consumatorul cedeaza la un anumit moment fizic sau psihic si se imbolnaveste....e ca si la fumatori, le place tigata din ce in ce mai mult pana la primul semn de boala clinica. Si atunci fara sa vrea acuza mediul ca din cauza lui a ajuns la asta. Si se rascoala contra lui si sufera si trece prin etape negative......chiar violente contra mediului.
Unele emisiuni TV, din pacate din ce in ce mai multe, au devenit un tutun media care creeaza din pacate dependenta.
Eu sper ca baietelul meu sa prinda o epoca unde sa deschida TV-ul fara teama si sa fie apreciat ca stie sa cante la un instrument sau ca pur si simplu foloseste corect cartela la metrou sau ca da locul unei doamne in autobuz decat ca are ultimul model de telefon sau ca are cel putin 3 fete de Dorobanti in anturaj.