Libris, Stim ce au citit copiii vara asta

12:37:00 0 Comments A+ a-



Ma bucur sa fiu si eu parte din cifrele raportate de Libris, nu o data am cumparat carti pentru Mihai de la ei, suntem deja clienti aproape fideli. La cateva luni facem comanda. Nu sta el numai cu nasul in carte, insa in vacanta aceasta a citit 4 carti, a mai frunzarit vreo doua si a inteles ca isi poate comanda carti online, ceea ce este tare bine. Mai jos gasiti vestile lor bune, copiii din Romania citesc.

                                                                            *   *   *


Libris.ro a inregistrat o crestere de aproape 50% in randul cartilor pentru copii comandate in perioada 15 mai – 15 august 2019, fata de perioada similara a anului trecut. Aceeasi tendinta s-a inregistrat si in randul bibliotecilor scolare, semn ca interesul pentru carti este intr-o continua crestere. 

Vacanta de vara a fost una plina de aventuri, cel putin imaginare, arata cartile comandate pe Libris.ro, cea mai mare librarie online din Romania. Cele mai multe titluri comandate de catre parinti pentru copii sugereaza dorinta de a explora a acestora, indiferent de varsta. Astfel, cei mai mici cititori au facut cunostinta cu Animale vorbitoare, prescolarii au preferat aventurile celebrului Erus, in timp ce Harry Potter ramane in top printre pre-adolescenti si nu numai. 

Ne bucuram sa vedem o crestere semnificativa in randul comenzilor de carte pentru copii, dar si o variatie tot mai mare de titluri care ajung la cei mici. Atat parintii, cat si copiii sunt interesati de cele mai noi aparitii editoriale, urmaresc seriile consacrate, dar, in acelasi timp, manifesta un interes special si pentru carti care ii ajuta sa exploreze lumea si sa invete mai multe lucuri practice, a declarat Laura Teposu, fondator si Director General Librs.ro. 

Titlurile comandate de bibliotecile scolare, “din alta carte” cu cele comandate individual
Topul titlurilor comandate de copii difera semnificativ de cel comandat de bibliotecile scolare. Acestea se intersecteaza destul de rar, desi si in randul bibliotecilor se observa o tendinta de a-si completa oferta de carti educationale cu titluri care mai degraba exploreaza zona de soft skills a micilor cititori – cooperare, spirit de echipa, repectarea limitelor etc. 

La cele mai mici categorii de varsta este inca evidenta tendinta catre stilul de educatie Montessori, in timp ce la varsta scolara nu lipsesc titlurile clasice, din programa scolara. Totusi, remarcam o diversificare continua a portofoliului bibliotecilor. De altfel, prin demersurile facute in cadrul campaniei noastre de promovare a cititului ca forma de respect pntru sine - #RespectYourself, am observat ca diversificarea ofertei de titluri din biblioteci este o metoda foarte eficienta de a atrage elevii spre lectura, a mai adaugat Laura Teposu. 

Bucurestiul conduce in topul comenzilor de carte, in timp ce, la nivel national centrul si vestul tarii se afla in top. Astfel, cele mai multe titluri au fost comandate din Cluj, Brasov, Timis si Iasi. La polul opus, cele mai putine comenzi au venit din Calarasi, Ialomita, Covasna, Olt si Harghita. 



Top carti comandate categoria 3-5 ani
1.Animale vorbitoare - 60 de sunete de animale 
2.Pettson pleaca in excursie cu cortul - Sven Nordqvist 
3.Pictam cu apa: Dinozauri 
4.Taraboi in gradina de zarzavaturi - Sven Nordqvist 
5.Mami si tati se poarta ciudat - Ioana Chicet-Macoveiciuc 
Preferate de biblioteci
1.Primul meu abecedar. Montessori. 3-6 ani 
2.Larousse. Enciclopedia celor mici - De ce? 
3.150 de activitati Montessori pentru acasa - Sylvie D'esclaibes, Noemie D'esclaibes - 
4.55 de povesti de buna purtare 
5.Cutie Abecedarul celor foarte mici roman-englez 

Top carti comandate categoria 5-7 ani
1.Erus si Valea Rabdarii - Alec Blenche 
2.Edison. Misterul comorii disparute - Torben Kuhlmann 
3.Erus si Valea generozitatii - Alec Blenche 
4.Erus si Valea Iubirii - Alec Blenche 
5.Lindbergh. Povestea unui soricel zburator - Torben Kuhlmann 
Preferate de biblioteci
1.Marele atlas ilustrat pentru copii prescolari si scolari 
2.Povestiri despre prietenii mei - Silvia Kerim 
3.Cartea cu Apolodor - Gellu Naum 
4.55 de povesti de buna purtare 
5.A doua carte cu Apolodor - Gellu Naum 

Top carti comandate categoria 7-10 ani
1.Atlasul lumii pentru copii - National Geographic Kids 
2.365 de intrebari si raspunsuri pentru a intelege lumea - Joan Sole 
3.Pinguinul care voia sa afle mai multe - Jill Tomlinson 
4.George si cheia secreta a universului - Lucy si Stephen Hawking  
5.Pippi Sosetica - Astrid Lindgren 
Preferate de biblioteci
1.Dumbrava minunata - Mihail Sadoveanu 
2.Legendele Olimpului - Alexandru Mitru 
3.Cartea cu jucarii - Tudor Arghezi 
4.Povestiri istorice vol.1 - Dumitru Almas 
5.Recreatia mare - Mircea Santimbreanu 

Top carti comandate categoria 10+ ani
1.Harry Potter si piatra filozofala - J.K. Rowling 
2.Cum functioneaza corpul tau - Judy Hindley 
3.Pisicile Razboinice. Vol.15: Exilul - Erin Hunter 
4.Tabara - Louis Sachar 
5.Minunea - R.J. Palacio 
Preferate de biblioteci
1.Baltagul - Mihail Sadoveanu 
2.Morometii (2 volume) - Marin Preda 
3.Povestea lui Harap-Alb - Ion Creanga 
4.Domnul Trandafir si alte povestiri - Mihail Sadoveanu 
5.Black Beauty - Anna Sewell 

Despre LIBRIS.RO 
Fondat in 2009, Libris.ro este o afacere 100% romaneasca si cea mai mare librarie online din Romania. In 10 ani de la infiintare, libraria online Libris.ro a expediat 2.3 milioane de comenzi catre 1.2 milioane de romani din intreaga lume. Peste 160.000 de titluri de carte stau la dispozitia cititorilor pe Libris.ro, alaturi de jocuri pentru copii, board games, muzica, filme si cadouri.  
Din decembrie 2014, Libris.ro s-a alaturat Organizatiei "Salvati Copiii" in proiectul de reducere a mortalitatii infantile in Romania. Astfel, prin intermediul cititorilor care au donat pe site-ul Libris.ro,  s-au strans peste 320.000 euro, sume folosite integral pentru dotarea cu echipamente medicale a 9 maternitati din Romania.
Din martie 2018, Libris.ro a demarat campania #RespectYourself - Ofera-ti timp pentru lectura, proiect prin care isi propune sa prezinte lectura din perspectiva unei activitati care inseamna respect fata de sine, preocupare pentru autocunoastere si dezvoltare.