Cum sa iti organizezi eficient timpul

21:32:00 0 Comments A+ a-


Dupa ce am scris titlul, am inceput sa rad singura. Ma uit la cele 3 agende suprapuse pe birou langa tastatura, la cele doua gantere care asteapta sa fie miscate, la una din pisici catre trebuie pieptanata. Toate acestea pe un fundal maret de Excel ce ma impinge amenintator spre butonul de Shut down.

Asa m-am saturat de treaba asta cu multitasking si asa detest titlurile astea stupide pe care ni le dam noi, femeile, ce traim azi in 2017, care suntem si mame, businesswomen, femeie-la-cratita, femeie-la-volan, de toate!!

Din 2013 eu am spus clar ca nu mai doresc sa fiu multitasking deloc. Dar deloc. Vreau un job caldut si mediocru, un program care sa imi permita sa vad copilul la fata dimineata si chiar si la pranz. Sa ma bucur si de momentele mele, de dat cu o crema, de pensat, de diverse chestii marunte si feminine atat de placute. Si sa ma bucur si eu de toate acestea la modul adevarat. Sa ma bucur ca fac niste cartofi si ii mancam toti, sa pieptan pisica, sa spal vasele fara sa ma grabesc sa raspund la vreun mail si tot asa.

Nu mi-a iesit mereu planul, dar dupa ca 5 ani de eforturi seculare, am ajuns finally la acel moment cand mi-am dat seama ca singura metoda de a eficientiza timpul acesta este sa ma bucur de el. Bani, recompense materiale si alte lucruri vin si iar pleaca. Timpul doar trece si asta e. Nici cu toti banii din lume nu poti cumpara ore pierdute aiurea.

Am invatat insa totusi niste lucruri.

1. Odihna este si ea parte din munca. Daca nu ma asez odihnita la birou, sigur gresesc ceva, fac ceva aiurea si asta va inseamna de fapt o munca degeaba. De multe ori m-am fortat obosita sa fac o chestie si mi-a luat 5 ore. Insa alteori am decis ca o ora stau pur si simplu si dormitez, citesc ceva relaxant, ma uit la un copac si apoi treaba a mers rapid in maxim o ora si jumatate.

2. Spun NU. Da, cand consider ca ceva nu este de competenta mea sau de responsabilitatea mea, spun NU si explic rational de ce. Nu stau sa ma milogesc la sefi ca vai ce multa munca am si sa mai dea si altcuiva. Spun pur si simplu ca asta nu intra in atributiunile mele si ca mi-ar manca din resursele pe care le dedic lucrurilor pentru care de fapt sunt platita.

3. Cand ma odihnesc, ma odihnesc, Las telefonul deoparte, nu ma uit pe nici un ecran.

4. Car iPadul dupa mine. Pe telefon ma chinui maxim sa scriu ceva sau sa citesc un email. iPad-ul a fost o investitie buna si ma salveaza de multi nervi si de mailuri pe care nu reuseam sa le citesc ca lumea cand nu eram la birou.

5. Asa cum zic NU anumitor chestii de job, asa zic si NU anumitor chestii ce tin de familie, prieteni etc. Daca intru intr-o discutie stupida, gen "barfa de familie", ies repede, chit ca spun ca ma doare burta si ma duc la baie, doar ca sa evit sa imi consum nervii pe discutii fara sens.

6. Stau de vorba cu copilul meu, la modul ca eu il ascult. In momentele acelea, simt cum neuronii mei se trezesc la viata de bucurie. Dupa asta, ii pun la treaba in Excel si functioneaza bine.

In rest, ma bucur de ziua de astazi. Asta tot de la fiul meu am invatat.