Inovație și antreprenoriat social pe piața serviciilor pentru animale de companie

08:58:00 0 Comments A+ a-


Un nou concept pe piața serviciilor pentru animale de companie a fost lansat oficial sâmbătă, 31 octombrie, la Balotești: un hotel pentru animale, în cadrul unui proiect de antreprenoriat social în care vor fi angajate persoane din grupuri vulnerabile. Lansarea a fost sărbătorită printr-o PETrecere inedită de Halloween a Animăluțelor Răsfațate. Inițiativa face parte dintr-un proiect de anvergură care va crea, anul acesta, 102 locuri de muncă și 9 structuri de economie socială prin parteneriatul a 3 organizații nonguvernamentale: Fundația Estuar, Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual și Fundația Tinerețe Fără Bătrânețe.

Inițiativa Organizației Suedeze pentru Ajutor Umanitar Individual  a plecat de la un studiu atent al pieței de profil care a scos la iveală mai mlte oportunități. Este vorba,  în primul rând, de creșterea cererii pentru servicii de adăpost pe perioade determinate pentru animalele de companie dar și de  numărul redus de concurenți direcți. Potrivit datelor furnizate de compania de cercetare Euromonitor, în România există 11,5 milioane de animale de companie, dintre acestea, 70% sunt câini iar  30% pisici. Conform aceluiași studiu, jumătate din populația țării pleacă în cel puțin o vacanță de șapte  zile pe an. 
Majoritatea hotelurilor și pensiunilor nu permit, însă, accesul turiștilor cu animale de companie, ceea ce se poate dovedi o adevarată corvoadă pentru proprietari, care depind de bunăvoința rudelor și a cunoștințelor pentru a-și "plasa" undeva animalul de companie când sunt plecați. Gradul mediu de ocupare anuală raportat de unitățile de cazare existente în România  este în prezent de 80%. 


“Obiectivul nostru este de a crea o structură  puternică  pe termen lung, capabilă să se susțină financiar din serviciile oferite, astfel încât să păstrăm locurile de muncă pentru persoanele angajate, aparținând grupurilor vulnerabile. Este momentul ca societatea românească să susțină concret astfel de persoane și să le integreze, să le dea posibilitatea să fie active și utile, nu să le marginalizeze.  Sper ca proiectul nostru să contribuie la această  schimbare de mentalitate. Ar fi un pas important către o societate mai  generoasă și mai responsabilă. În plus, ne dorim să creăm, alături de parteneri din rândul ONG-urilor dar și al companiilor private, o comunitate a iubitorilor de animale care ne calcă  pragul. Dorim să fim un punct de legatură  între aceștia, pentru a se ajuta reciproc  cu informații, sugestii și schimb de experiență. - spune Dana Tudor, managerul hotelului pentru animălute “Hello, Pet!”.
 “Alegerea locului pentru astfel de afaceri este esențial. Am făcut un efort susținut ca să identificăm un loc potrivit. Creăm astfel o structură economică în mediul rural în comuna Balotești și oferim în același timp potențialilor clienți un loc la îndemână, ușor de găsit și de identificat și, mai ales, în drumul lor atunci când pleacă și se întorc de la munte, din concediu, din deplasările în interes profesional sau ieșirile din weekend” – explică Mihaela Mohorea, Director al Organizației Suedeze pentru Ajutor Umanitar Individual, inițiatoarea proiectului.

         ***
Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual oferă de 23 de ani servicii sociale, după modelul suedez, atât pentru persoane cu dizabilități severe, cât și pentru vârstnici cu posibilități financiare reduse sau fără familie. Înființată în 1992 cu sprijinul organizației suedeze "Individuell Manniskohjalp", asociația  are în prezent înscriși pe liste 250 de potențiali beneficiari ai serviciilor. 160 de persoane cu dizabilități și vârstnici beneficiază de serviciile asociației în fiecare an.
Organizația a  atras în ultimii doi ani 38 de sponsori companii, instituții, autorități,  precum și 50 de donatori individuali și are 10 persoane cu dizabilități angajate atât în cadrul organizație,i cât și în afara acesteia, precum și un mare număr de voluntari

Sursa: comunicat de presa