Despre dieta, slabit si alte treburi dupa nastere

18:40:00 0 Comments A+ a-


"Cum adica aveti un copil de 3 luni?" asa am fost intampinata la un business meeting la ceva vreme dupa ce am nascut. "Pai si unde a stat?", eu aratand spre burta "Aici!". "Vai, dar sunteti prea slaba". Bun. Sa zicem ca sunt cazul ala fericit care nu a facut ceva special si a dat jos cam toate kilogramele in plus puse in sarcina. Am pornit sarcina cu 46 de kilograme si inainte sa intru la cezariana aveam 62, mai exact 16 kilograme in plus. Mi-a fost teama ca pornind sarcina cu o greutate atat de mica o sa am probleme, ma gandeam cu groaza unde se va forma copilul si ce nutrienti isi va lua el din mine. Bebe a aparut pe lume la termen cu 3.400, perfect sanatos.

Eu din start am spus ca nu vreau sa ma intorc la 46 de kilograme, pentru ca nu ma simt ok atat de slaba, insa 48-49 ar fi ok, ceea ce am deja. Ce m-a interesat insa cu adevarat, a fost sanatatea si capacitatea mea de a ma descurca cu tot ce trebuie sa faca o mama normala. Spun asta pentru ca mai vorbesc cu mamici suparate care se compara cu diverse vedetute mame si care arata si la cateva zile dupa nastere ca niste manechine. Sa ne intelegem, cand viata si cariera ta depind de felul cum arati, faci eforturi anormale de a arata daca se poate si mai bine decat inainte de nastere, vezi cazul Nicoletei Luciu cu operatiile estetice sau cazul Andrei care dupa prima sarcina iesea din maternitate impecabil coafata, machiata, fusta mini si tocuri de 15. Nu sustin nici imaginea mamei rapusa de oboseala, cu parul nespalat si cu o burta atarnata, insa parerea mea este ca extremele chiar trebuie sa fie evitate dupa ce am devenit mame.


Dupa o sarcina e foarte indicat sa urmaresti serios revenirea la normal a aparatului genital, sa urmaresti si problemele digestive care apar in urma nasterii si sa le comunici doctorului ginecolog sau celui de familie. Este in sfarsit momentul sa te obligi sa mananci sanatos, variat, sa ai peste 50% din alimente fructe si legume, sa bei apa si sa mananci putin si des ca sa nu te oboseasca digestia.

Daca inainte de sarcina nu erai o mare amatoare de sport, nu e momentul ca acum sa faci eroisme si sa te duci la sala sa te epuizezi. Gimnastica si miscare poti face si acasa jucandu-te cu cel mic.

Lasa slabitul pe ultimul loc si revino-ti treptat si natural. Daca in 9 luni ai pus atatea kilograme, da timp corpului tau sa le dea jos tot cam in 9 luni, chiar si mai mult.

Odihneste-te la maxim, nu o sa fie nici o tragedie daca in casa lucrurile nu mai sunt puse la punct non-stop, daca mormanul de rufe de calcat creste cat Everestul. Mai ales daca alaptezi, eu am observat pe pielea mea ca daca ma apuca nebunia curateniei, in ziua respectiva imi scadea puternic lactatia, uneori ma si speriam, dar adrenalina, hormonul produs de miscare, agitatie si oboseala blocheaza taman hormonul care influenteaza lactatia, asa ca nu ma miram. De asta e bine sa fii mai rezervata cu avantul de gospodina.