Poate nu ai facut destul, mergi la control, fa o mamografie

12:27:00 0 Comments A+ a-

Prefer sa ma scriu si despre subiecte nu tocmai placute pentru ca din pacate realitatea nu este mereu roz. Stiu o gramada de femei care se feresc de mersul la ginecolog, de mamografie si ma cam numar printre ele. Adica la ginecolog merg, insa nu am facut niciodata o mamografie, e drept ca dupa parerea ginecologului meu nu am nevoie la modul urgent, dar nu ar strica sa fac. Ce este mai grav este faptul ca sunt femei care au nevoie de acest control, au deja semne ca ceva nu este in regula cu ele, insa prefera sa tot amane momentul mersului la doctor.Hai sa vedem ce putem controla noi singure, primul pas fiind autoexaminarea, insa dupa asta urmeaza totusi vizita la medic:

Si ca sa nu mai povestesc eu "povesti", va las cu informatii oficiale despre ce inseamna problematica cancerului la san pentru ca sunt oameni care se preocupa de acest subiect. De curand a avut loc si un eveniment dedicat acestei problematici si informatiile de acolo sunt convinsa ca va vor ajuta sa luati decizia corecta pentru voi si pentru sanatatea voastra.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Liga Română de Cancer au desfăşurat, în perioada octombrie – decembrie 2014, campania națională anuală de informare despre cancerul de sân “Nu am făcut destul”.
O componentă importantă a campaniei a fost caravana din mediul rural, în cadrul căreia au beneficiat de controale gratuite 1012 femei din judeţele Argeş, Galaţi, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman. Caravana a fost realizată cu sprijinul unor medici rezidenți și studenți la medicină în ani terminali – voluntari  în proiectul « Împreună pentru Sănătatea Rurală ».
Pe lângă controalele medicale oferite gratuit, pe durata campaniei au fost distribuite 3000 de materiale informative cu privire la autoexaminarea sânilor, necesitatea controalelor medicale periodice și importanța prevenției cancerului de sân.
Rezultale înregistrate trag un semnal de alarmă ! Din cele 1012 femei, 116 au fost depistate cu diverse probleme ale sânilor, ceea ce reprezintă un procent de 11.5% din numărul total al persoanelor care s-au prezentat la control. Cele mai frecvente observaţii ale medicilor au fost legate de prezenţa nodulilor la unul sau ambii sâni, formaţiuni palpabile fixe sau mobile, dure, de diferite dimensiuni, retractarea mameloanelor, durere la palpare sau dureri ale sânilor, secreţii mamelonare. 69% dintre femeile observate cu modificări ale sânilor au vârsta peste 40 de ani. Mai îngrijorător este faptul că 31% dintre femeile cu probleme la sân au până în 40 de ani.
Mai mult decat atat, 76% dintre femeile consultate de medici nu făcuseră anterior niciun control medical al sânilor, în contextul în care în România se înregistrează un procent al mortalității din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decât media europeană (29%) și chiar și decât cea mondială (31%).
 « Rezultatele obţinute în campania din acest an confirmă ceea ce noi susţinem de multă vreme : necesitatea implementării unui program național de screening pentru cancerul de sân. Și nu ne vom opri până când nu vom obţine acest lucru” a declarat Cezar Irimia, Preşedintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). « FABC și Liga Română de Cancer își propun să continue acest proiect și în anul 2015.» mai spune dl. Irimia.
Despre cancerul de sân
Cancerul de sân (neoplasmul mamar) este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În fiecare an, 1.676.633 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, iar peste 520.000 femei mor din cauza acestei boli. Asta înseamnă că undeva în lume, la fiecare minut care trece, o femeie moare din cauza cancerului de sân1.
Recomandări importante în prevenție2:
1.       Autoexaminarea lunară a sânilor. Începând încă din adolescență, toate femeile ar trebui să își examineze lunar sânii, de preferat la o săptămână după apariția ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreții.
2.       Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani.
3.       Mamografia. După vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.
Informații despre cancerul de sân și despre campania națională de informare cu privire la cancerul de sân sunt disponibile pe www.invingemcancerul.ro.
« Nu am făcut destul »  este o campanie de informare despre cancerul de sân inițiată de Federatia Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România și Liga Română de Cancer, cu sprijinul Alianței Pacienților Cronici din România, Roche Romania, Pfizer, Societatea Studenților în Medicină din Bucuresti, Împreună pentru Sănătatea Rurală, Europa FM și Radio Trinitas.