5 sfaturi necerute
Stiu ca astazi in zona de parenting se dau extrem de multe sfaturi necerute. Apar multi coachi si voci ce se dau avizate care incep sa ne enumere idei ce suna bine verbalizate, dar care in mod realist nu au cum sa se intample.
1. Fa-i bebelusului un program. Sigur, eventual sa ii instalam si o aplicatie dupa care sa stie cand e alaptat si schimbat. Un nou nascut cam are propriul program si pediatrii spun sa ne cam tinem de el, chiar daca e obositor. Incet incet sa incercam sa scapam de noptile nedormite, insa nu poti forta un nou-nascut sa fie alaptat sau hranit la 3 ore dupa cum zice cartea daca el vrea si la 2 ore sau chiar o ora.
2. Nu spune copilului NU. Asta mi se pare cel putin aberant. Ca sa ii poti seta niste limite, trebuie sa stie ca nu se baga degetele in priza, ca nu are voie sa loveasca pe alt copil, ca nu e ok sa arunce jucariile in wc. Evident un NU spus cu o voce normala, fara sa tipam sa il speriem prin tonalitate, insa ,,nu-ul" face parte din viata reala.
3. Sa nu stea pe telefon. O, da, e o himera minunata. Cred ca azi in 2024 toti parintii vrem solutia minune sa desprindem copiii de telefon. Evident nu o sa ii punem in mana la un an telefonul, insa treptat ce intra in contact cu el sa avem grija sa nu se joace doar cu el. Un copil mic caruia i se dau diverse jocuri de facut, chiar nu va fi atras de telefon. Apoi la scoala, doar impus un program, un telefon cu control parental, insa sa tii copilul complet separat de telefon cand incepe scoala e si o forma de a-l tine departe de colegii lui si de comunicare lor care vrem nu vrem se intampla si online.
4. Copilul trebuie sa aiba multe activitati extrascolare creative. Hm, serios? Toti am facut pian, olarit, pictura si ikebana cand eram mici? Psihologii chiar avertizeaza de epuizarea copiilor ce au multe activitati scolare prea artistice si mai putin timp liber sa se joace cum isi doresc ei. Copiii au mai multa nevoie de acea joaca a lor ce face bezmetica, sa se catare, sa alerge dupa minge, sa mai faca glumele lor specifice. Toate acele activitati atat de legate de arta si reguli mai mult ii obosesc. Iar un copil ar fi mult mai fericit sa se joace cu prietenii lui intr-un parculet decat sa stea sa picteze floricele pe un vas de lut.
5. Nu le dati zahar si dulciuri din supermarket!! Ce sa vezi, inclusiv laptele matern contine lactoza care - surpriza - e tot o forma de zahar. Evident nu spune nimeni sa le dati zahar cu lingurita, nici nu ar manca, insa sa suprimi complet din viata unui copil care mananca de toate cate un mic desert din cand in cand e cam anapoda. Am vazut copiii carora le era interzis complet accesul la orice fel de dulciuri pana la 3-4 ani, iar apoi au explodat cu dorinta de a manca orice era dulce. Cu masura si calm dulciurile pot face parte din viata lor. Suprimarea completa nu face decat sa le creasca curiozitate, ei inteleg ca e ceva interzis si ce atrage oare mai mult decat ceva interzis?
Sursa poza: pexels